Hlavní obsah

Buďte rádi, že není lockdown. Do hospody v Rakousku už nestačí test

Foto: Profimedia.cz

Rakouský kancléř Alexander Schallenberg.

Reklama

„Přitáhnout otěže neočkovaným“ mají podle rakouského kancléře přísnější pravidla pro boj s covidem. Třeba do hospody už tak smí jen očkovaní nebo ti, co nemoc v minulosti prodělali. Tvrdší podmínky hned zvýšily zájem o vakcíny.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Od pondělka platí v Rakousku čtvrtý stupeň pandemického plánu. Původně se měl přitom aktivovat až ve chvíli, kdy bude na intenzivních lůžkách 500 pacientů s nemocí covid-19. Podle kancléře Alexandera Schallenberga ale nemá smysl čekat, když se počet vážně nemocných blíží ke čtyřem stům, tedy na stejnou úroveň jako v o něco větším Česku.

„Jsme na jedné lodi, přestaňme už tolerovat neopatrnost,“ zdůraznil Schallenberg, že opatření jsou zaměřena na ty, kdo se dosud zdráhají očkovat. Ještě v pondělí nemělo ani první dávku 33 procent Rakušanů.

Zjednodušeně řečeno ke vstupu do restaurací, na kulturní a sportovní akce, případně při návštěvách v pečovatelských domech nebude Rakušanům nad 12 let nadále stačit negativní test na covid-19, ale podle takzvaného pravidla 2G se budou muset prokázat dokladem o očkování, anebo prodělané nemoci. Proto také bulvární deník Heute nazval kancléřův plán „lockdownem volného času“.

Přísnější opatření prakticky ihned zvedla zájem o vakcinaci. Ve vídeňských očkovacích centrech se kvůli tomu prodloužila čekací doba asi na půldruhou hodinu. V Salcbursku se jen v sobotu spontánně dorazilo naočkovat 1400 lidí. V poslední době chodily asi 2 tisíce za celý týden.

Rakouští hygienici byli dosud v mnoha ohledech benevolentnější než jejich čeští kolegové. Například ve většině obchodů se nošení roušek nevyžadovalo, v supermarketech s potravinami stačily modré chirurgické roušky, přičemž i tento požadavek se běžně ignoroval. Napříště se obnoví povinnost nosit ve všech obchodech respirátory FFP2.

Ani zákazníci a hospodští, přinejmenším v menších městech, nejsou úplně důslední při dodržování požadavku na kontrolu negativního testu, dokladu o očkování nebo prodělané nemoci. Dohled chce teď zpřísnit rakouská policie.

Na otázku, jestli se teď vrátí pořádek, odpovídá vedoucí jedné z provozoven v pohraničním městě Gmünd jen pokrčením ramen. Téma covid vyvolá mezi štamgasty lehce ironickou debatu o tom, že hlavním ohniskem infekce je dechová kapela v jedné z nedalekých vesnic.

O tom, že zesiluje „čtvrtá“ vlna pandemie, má málokdo chuť se bavit. Pouze prodavačka v obchodě se suvenýry využije příležitosti, aby si postěžovala na karanténu, která jí právě skončila. Musela na ni nastoupit po kontaktu s nakaženým, protože hygiena neuznala její očkování od firmy Johnson & Johnson.

Překonat únavu z pandemie a nechuť k očkování se do určité míry podařilo hejtmanovi spolkové země Burgenlandsko Hansi Peteru Doskozilovi. Vyhlásil očkovací loterii s cenami až do milionu eur a podíl očkovaných se už v jeho zemi blíží 75 procentům. Právě sociálnědemokratický lídr Doskozil je v této chvíli hlavním odpůrcem přísnější linie kancléře Schallenberga z lidové strany.

Za kancléřem ovšem stojí většina expertů i médií. „Nemůžeme odvracet oči od katastrofy. Nechceme riskovat žádnou oběť, jejíž smrti by bylo možné zabránit. Nechceme ani provokovat skutečný lockdown, který si vynutí další zákazy platné pro všechny,“ shrnuje redakční komentář levicového deníku Der Standard situaci, ve které „je pár zpřísnění nezbytných“.

Ještě radikálnější je pravicový deník Die Presse. „Uvidíme, jestli budou v pátek oznámená opatření stačit. Nikdo se to neodvažuje vyslovit, ale nejde vyloučit, že ještě jednou bude třeba všeobecný lockdown,“ varuje komentátor Martin Fritzl. Na titulní stránce nejčtenějšího bulváru Kronen Zeitung hlásí virolog Norbert Nowotny, že „lockdown pro všechny je jediná možnost“.

Nejdůležitější hlas na podporu kancléře nakonec zazněl z opozičních lavic. Doskozilovy námitky jsou marné, když jako první přišel s plánem na zavedení pravidla 2G, to znamená uznávat pouze očkování a prodělání nemoci a ne negativní testy, jeho stranický kolega, vídeňský primátor Michael Ludwig.

Reklama

Související témata:

Doporučované