Hlavní obsah

Jak zpomalit epidemii covidu? Nový návrh nepotěší očkované lidi

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Čím dál víc odborníků poukazuje na to, že v případě očkovaných lidí není možné mluvit o bezinfekčnosti. Měli by chodit na testy a do karantény jako ti, kdo za sebou vakcínu nemají?

Článek

Když má dítě pozitivní test na covid, musí na 14 dní do domácí izolace. Neočkovaní sourozenci musí do karantény a pátý až sedmý den na PCR test. To samé neočkovaní rodiče. Pokud ale mají rodiče vakcínu proti koronaviru, podobná omezení se jich nyní netýkají. A to přesto, že se nemocí rovněž mohou nakazit a šířit ji.

„Že jsou lidé s očkováním pokládáni za bezinfekční a velmi často se netestují po kontaktu s nakaženými, takže pak mohou roznášet infekci dále, považuji za zásadní problém,“ míní molekulární biolog Omar Šerý z Ústavu biochemie brněnské Masarykovy univerzity. „Vstup na mnohá místa je pro očkované automatický, přestože mohou být nakaženi a být přenašečem infekce. To zásadním způsobem pomohlo rozšíření infekce koronavirem do současného stavu.“

Když jsou očkovaní lidé v kontaktu s pozitivními, měli by být v karanténě, nebo se nechat otestovat.
Jan Konvalinka, šéf výzkumné skupiny na Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd

Podle něj očkovaný člověk chrání sebe, nikoliv své okolí. „I očkovaní mohou onemocnět a věřte mi, že každá infekce koronavirem, a to i po očkování, významně lidský organismus oslabuje a poškozuje. Na to se zapomíná,“ dodává. Šerý už v květnu upozorňoval na riziko, že mohou začít přibývat nakažení kvůli zavlečení infekce ze zahraničí prostřednictvím očkovaných lidí, kteří se po návratu nemusí testovat.

Dalším odborníkem, který se vyjádřil ve stejném duchu, je biochemik Jan Konvalinka, šéf výzkumné skupiny na Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd. V rozhovoru pro Český rozhlas Plus uvedl, že očkovaní – sice méně než neočkovaní, ale přesto mohou roznášet virus. „Když jsou v kontaktu s pozitivními, měli by měli být v karanténě, nebo se nechat otestovat,“ řekl Konvalinka. I on pokládá za chybu používat v souvislosti s očkováním proti covidu termín bezinfekčnost. Podle něj by se to dalo říci možná o těch, kdo nemoc prodělali a zároveň jsou očkovaní.

Druhý test po deseti dnech

Podobný pohled má i epidemiolog Rastislav Maďar. Na to, že se budou muset v budoucnu testovat i očkovaní, upozorňoval už v září spolu s šéfem Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislavem Dušek. Vláda však oficiálně změnu v tomto směru neplánuje. Zatím pouze zpřísňuje pravidla pro testování, nově například budou na některé masové akce s účastí více než tisícovky lidí nutné PCR testy místo antigenních, pokud tedy člověk není očkovaný nebo nemoc neprodělal.

Maďar je členem Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES), jejíž členové mají názor shodný s americkým Střediskem pro kontrolu nemocí. Totiž že po kontaktu s pozitivním by měli očkovaní, ačkoli nemají příznaky, absolvovat test za pět až sedm dní. „A pokud jsou v kontaktu s nakaženým v domácnosti, bylo by bezpečné absolvovat druhý test po 10 dnech,“ doplňuje Maďar.

Ve skutečnosti však hygiena posílá lidi v podobných situacích na testy jen výjimečně. Seznam Zprávy mluvily s lidmi, kteří například měli doma pozitivní děti, A ačkoli byli očkováni a chtěli jít na PCR test, hygiena jim odmítla vystavit žádanku. „Řekli mi, že když nemám příznaky, nemám nárok,“ říká matka desetileté dívky z Řevnic, jejíž jméno má redakce k dispozici. Jelikož už si vyčerpala testy na pojišťovnu, musela by si další PCR zaplatit. Nakonec uspěla s prosbou o žádanku u svého praktika.

Projděte si fotoreportáž z kontrol hygieniků v pražských restauracích a kinech.

+21

Vakcíny fungují

Odmítání vypisování žádanek na PCR testy pro vakcinované je přitom v rozporu s doporučením České vakcinologické společnosti ze srpna tohoto roku, podle nějž se i očkovaní mají testovat, pokud se setkali s nákazou. „Tyto osoby by měly být tři až pět dní po kontaktu testovány metodou PCR a do negativního výsledku testu by měly používat ochranu dýchacích cest,“ potvrdil lékař Daniel Dražan z výboru epidemiologické společnosti, který působí jako dětský lékař v Jindřichově Hradci. „Hygienu v místě mého bydliště jsem jakž takž naučil, aby očkované na testování po expozici posílali,“ dodal. On sám nicméně není příznivcem toho, aby očkovaní chodili po setkání s nakaženými lidmi do karantény.

Epidemiolog Maďar zároveň upozorňuje na to, že pokud by se i očkovaní museli testovat, významně by pro spoustu lidí poklesla motivace k vakcinaci. „Přitom je to právě očkování, které nám z nepříznivé situace z dlouhodobého hlediska pomůže nejvíc,“ připomněl. I nadále totiž platí, že očkování významně snižuje riziko těžkého průběhu a hospitalizace. Podle Dražana není to, že vakcíny nejsou stoprocentně účinné, nijak překvapivé, protože v čase jejich účinnost klesá.

S přispěním Evy Soukeníkové.

Reklama

Doporučované