Hlavní obsah

Musí přijít home office a testy do škol, kritizují experti měkká opatření

Foto: Getty Images

Kontrolovat testy či očkování v práci a motivovat také pozitivně. To jsou dle odborníků některé z cest ke zmírnění epidemie. Ilustrační foto.

Reklama

Vláda přišla s novou várkou opatření, která mají zastavit rapidní zhoršování epidemické situace. Část expertů ale pochybuje, že to bude stačit. Česko už se totiž ocitlo v takzvaném rizikovém scénáři.

Článek

Konec prokazování pomocí antigenních testů na akcích nad 1000 lidí nebo kontroly testů a očkování u lyžařských vleků. To jsou některá z nových opatření, která vláda navršila na už ohlášená pravidla z minulých týdnů. Bariéra restrikcí má zastavit skokové zhoršování epidemické situace v Česku.

Část odborníků ale aktuální postup kritizuje, k razantnímu zlepšení je podle nich třeba vést tažení proti viru jiným směrem.

Například podle matematického biologa Luďka Berce jsou nová opatření jen dílčím krokem, která nemohou rostoucí epidemická čísla zastavit. Místo nich by se zaměřil na tři základní oblasti.

Teď je již doba na doporučování home office, kde to jen jde.
Ruth Tachezy, viroložka

„Zaprvé je nutné vymyslet nové cesty, jak motivovat lidi k očkování. Zadruhé by ale část odpovědnosti měli nést i očkovaní. Například tím, že se budou muset po rizikovém kontaktu testovat. Případně jim může bezinfekčnost platit jen 180 nebo 250 dní. Zatřetí bychom měli omezit neočkované. Ne nějak drasticky, ale například by se museli před vstupem na pracoviště prokázat bezinfekčností,“ navrhuje spoluautor původního protiepidemického systému z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity.

Podobně věc vidí také imunolog Václav Hořejší. I podle jeho názoru nejsou aktuální opatření dostatečná. „Je to spíš jen tak, aby se zdálo, že se něco dělá,“ uvedl s odkazem na některé ostatní státy, kde se nyní proti viru postupuje razantněji.

Například Itálie zavedla povinnost prokazovat se testy, prodělaným covidem či očkováním v práci, v restauracích nebo při cestách dálkovou dopravou. Proočkovanost je tam přitom vyšší než v Česku.

Kontrolu OTN (očkování, test, prodělaná nemoc, pozn. red.) ve firmách či institucích dlouhodobě doporučuje také Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES). „Teď je ale již doba na doporučování home office, kde to jen jde,“ míní viroložka a členka MeSES Ruth Tachezy.

„Před trochu více než týdnem jsem si říkala, že testování ve školách – byť přišlo pozdě, kontrola OTN a sankcionování za nedodržování opatření, by mohlo stačit. Při těchto počtech nakažených denně si to již nemyslím. Považuji za chybu ukončené testování ve školách. Dle mého názoru by se mělo testovat alespoň dvakrát týdně. Nedávat třídy do karantény, ale vyřazovat do izolace jen pozitivní,“ dodala.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) přišel s doporučení home office ve čtvrtek. Zároveň zopakoval, že nejdůležitějším bodem protiepidemického tažení zůstává snaha o co nejvyšší proočkovanost.

Plná proočkovanost populace nad 12 let se nyní v Česku pohybuje okolo 65,5 procent. V posledních dnech sice zájemců o první dávku očkování mírně přibylo, výraznější změnu ale opatření zatím nepřinesla.

Například sociolog Daniel Prokop upozorňuje na potřebu zapojit také pozitivní motivaci, jakou je třeba 100% nemocenská pro ty, kdo se po očkování potýkají s vedlejšími příznaky.

„Mezi nejefektivnější pozitivní motivace patří stoprocentní nemocenská, možnost vybrat si vakcínu po diskuzi s praktikem a velmi dobrá dostupnost, například aby možnost očkování bez registrace byla ve všech regionech, například do 15 minut dojezdu nebo docházky,“ řekl pro Seznam Zprávy.

Ve hře by podle něj měla být také další opatření.

„Na co čekáme? Povinné testování neočkovaných v práci. Plná nemocenská pro karantény i po očkování. Testování ve školách. Úpravy systému karantén – aby očkovaní s nemocným dítětem nechodili do práce. Home office či rotace. Masivní kampaň a posílení očkovacích míst,“ vyjmenoval později sociolog na twitteru.

Co je nejnovější?

  • Čtvrtá dávka vakcíny: Kde a čím se očkuje a jak se registrovat?
  • Testy v pondělí 26. září odhalily 4 735 nových případů koronaviru, což je nejvíce od první poloviny dubna a o 1 000 více než před týdnem. Roste incidenční číslo, podle Ministerstva zdravotnictví přibylo i hospitalizovaných.

S přispěním Josefa Mačího.

Reklama

Doporučované