Hlavní obsah

V pondělí přibylo nejvíc případů covidu od dubna. Číslo dál poroste, říká Dušek

Foto: ErickPHOTOPRO, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Testy v pondělí odhalily 4 735 nových případů koronaviru, což je nejvíce od první poloviny dubna a o 1 000 více než před týdnem. Roste incidenční číslo, podle Ministerstva zdravotnictví přibylo i hospitalizovaných.

Článek

Vedle nových případů hygienici za pondělí zaznamenali 1 928 lidí s podezřením na opakovanou nákazu.

„Vysoký přírůstek je očekávaným vývojem, na který upozorňujeme už od června, a to číslo dál poroste. Roli hraje vysoký počet testů indikovaných lékařem, kde je záchytovost až 30 % a u seniorů dokonce 40 %,“ popsal pro Seznam Zprávy vývoj epidemie ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

„Pozitivní je, že růst se nepropisuje do nemocnic ani u nás, ani v okolních zemích,“ dodal.

Děti a zdraví

Nárůst není překvapivý ani podle matematika Martina Šmída, který se zabývá výpočty epidemiologických modelů. „Doznívá letní vlna, která vznikla kvůli variantě omikron. Současný nárůst pak můžeme připsat sezonním vlivům, které už dlouho pozorujeme. Zjednodušeně můžeme říct, že covid se za horšího počasí šíří lépe, protože lidé jsou více uvnitř a méně větrají,“ komentoval současnou situaci.

Incidenční číslo

Rychlejší šíření nákazy je patrné také z nárůstu takzvaného incidenčního čísla, tedy počtu nově potvrzených případů covidu-19 na každých 100 000 obyvatel za posledních sedm dní. Před týdnem bylo 142, nyní je 161.

Nejvyšší incidence je nyní v Královéhradeckém kraji se 195 případy, nejnižší v Karlovarském kraji se 116 nově nakaženými na 100 000 obyvatel.

Long covid pod drobnohledem

Postcovidovému syndromu a jeho vlivům na nespavost nebo psychiku jsme se věnovali v analýze. Například se v ní dozvíte, kolik procent nemocných po akutní infekci bojuje s nespavostí a dalšími poruchami spánku a proč to může být do budoucna problém.

Při pohledu na konkrétní okresy je největší incidence na Rokycansku, Náchodsku a Ústecku. Na Rokycansku je dokonce nejvyšší v Česku, konkrétně 282 případů na 100 000 obyvatel za týden.

Podle tamních hygieniků se ale o výraznější problém nejedná. "Z našeho pohledu se jedná spíše o anomálii, a nejedná se o žádné větší ohnisko. Ta odchylka zatím není nějak výrazná, “ sdělil pro Seznam Zprávy vedoucí oddělení epidemiologie krajské hygienické stanice Plzněského kraje Miloš Vrátník.

Podle Duška zatím nemá smysl srovnávat konkrétní okresy. „Je jasné, že nákaza se nešíří rovnoměrně. Do budoucna bude samozřejmě šíření rychlejší ve větších městech jako Praha, ale i Brno,“ uvedl.

Více hospitalizovaných

Mezitýdně vzrostl i počet hospitalizovaných. V pondělí vyžadovalo nemocniční péči 1 135 nakažených, oproti minulému pondělí asi o 150 víc.

Více hospitalizovaných s covidem bylo naposledy v polovině srpna, kdy doznívala již zmíněná letní vlna. V těžkém stavu bylo v pondělí 38 pacientů, vyplývá z údajů na webu Ministerstva zdravotnictví.

Seznam Zprávy pro ukrajinské běžence

Znáte nějaké ukrajinské běžence? Máte je ve svém okolí? Nasdílejte jim důležité informace, které pro ně připravují Seznam Zprávy, například o očkování proti covidu.

„Většinou se ale naštěstí nejedná o vážné případy vyžadující dlouhodobou hospitalizaci. Počet lidí s těžkým průběhem je stále velmi malý a je to trend, který nevidíme jen u nás, ale i v okolních zemích,“ doplnil Dušek.

Zájem o očkování mírně roste

Lékaři varují před zesílením epidemie v nadcházejících měsících a doporučují zejména starším a chronicky nemocným, aby se nechali proti covidu-19 očkovat či přeočkovat.

Podle Duška mohou být zranitelní nejen ti, kteří mají pouze první dávky vakcíny, ale i ti, kteří nemoc prodělali v jejích začátcích.

„Pokud je někdo neočkován nebo očkován jen základními dávkami a má rizikové faktory, tak mu bohužel hrozí i těžký průběh,“ vysvětlil šéf zdravotnických statistiků s tím, že přirozená imunita po prodělání nemoci nemusí dostatečně chránit před variantou omikron. Reinfekce tvoří asi třetinu nakažených.

Proti nemoci bylo v Česku plně očkováno 6,89 milionu lidí. První posilující dávku dostalo přes 4,3 milionu lidí a druhou asi 282 000. V pondělí bylo očkováno skoro 6 800 zájemců, zhruba o 500 víc než před týdnem. Většina očkovaných si chodí pro posilující dávky.

Od začátku epidemie v březnu 2020 bylo v zemi potvrzeno přes 4,095 milionu případů nákazy koronavirem. Do tohoto počtu nejsou zahrnuty případy, kdy se někdo nakazil opakovaně. Podezření na opakovanou nákazu je více než 331 000. S potvrzenou nákazou dosud zemřelo 41 039 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované