Hlavní obsah

Chceme po Vojtěchovi plán dalších opatření, uvádí budoucí koalice

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Před volbami opozice nešetřila kritikou, když hodnotila postup vlády v boji s covidem. Po dnešním jednání ale obě strany hovořily smířlivým tónem. Scházet se chtějí každý týden.

Článek

Po čtvrtečním jednání Centrálního řídícího týmu oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) jen drobné změny v opatřeních proti covidu. Podle vyjádření členů Anticovid týmu koalice Spolu se ale chystá v pondělí na vládě předložit další změny.

„Ministr nám přislíbil, že obdržíme plán nadcházejících opatření, se kterými se chystá jít na pondělní vládu,“ uvedl Anticovid tým ve vyjádření.

Neuvedli jediný bod, ve kterém by se s ministrem neshodli. „Položili jsme nějaké otázky, na které jsme chtěli odpověď. Šlo o věci, na které samozřejmě nemusí znát odpověď hned, třeba nějaká čísla, čili to bychom měli dostat asi do zítřka,“ hodnotil pro Seznam Zprávy průběh schůzky Bohuslav Svoboda (ODS).

Anticovid tým chce znát například kapacitu antigenních testů ve státních hmotných rezervách a kdo garantuje průběh výběrových řízení pro jejich další nákup. „Žádali jsme rovněž analýzu právního postavení lékařů jiných oborů (mimo infektologů, internistů a pneumologů) při terapii infekce covidu-19,“ uvedli.

S průběhem jednání byl spokojený i Vojtěch, řekl, že proběhlo korektně a v žádných bodech programu se výrazně nemíjeli.

„Hodnotím to dobře a jsem rád, že k jednání na věcné úrovni došlo. Myslím, že v této situaci nemá smysl bojovat přes média. Jednání s Anticovid týmem se budou odehrávat na pravidelné bázi,“ řekl na ranní tiskové konferenci ministr Adam Vojtěch (za ANO).

Lockdown nikdo nechce

Vládní předávání otěží se odehrává v době, kdy se situace okolo covidu-19 rapidně zhoršila. A obě strany se shodují - jediným řešením je očkování.

„Nezazněl jakýkoliv podnět, který by zpochybňoval, že očkování je cestou z krize. Věřím, že tato kontinuita bude pokračovat a vedení ministerstva a budoucí vláda budou mít očkování jako zásadní prioritu,“ uvedl Vojtěch. Zopakoval, že vliv očkování je i při aktuální zátěži nemocnic zcela zjevný. Kdyby vakcín nebylo, mohlo podle ministra být nyní v intenzivní péči kolem 1300 pacientů, je jich tam však 250.

Povinné očkování ale vláda zatím nechystá: „Je to jedna z věcí, která by musela být v souladu s novou vládou. Pochopil jsem, že oni s tím zatím nesouhlasí, takže nemá cenu, abychom my něco takového navrhovali,“ vysvětlil Vojtěch.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová navíc zopakovala tvrzení, že lockdown není ani při dalším zhoršování situace v následujících dnech ve hře. I to je téma, na kterém se odcházející garnitura s tou nadcházející shoduje.

„Několikrát jsem zdůrazňovala, že jakékoliv lockdowny v tom plánu zaujímají místo, až kdybychom přešli do nouzového stavu. Predikce takové pro vánoční období určitě nejsou, ale bude to vyžadovat účast od spoluobčanů - očkovat se, dodržovat roušky, respirátory, rozestupy, dezinfikovat si ruce. V plánu máme pouze v případě, že by došlo k vyhlášení nouzového stavu, omezení poskytování služeb jedna osoba na jednu osobu, a samozřejmě omezení počtu návštěvníků hromadných akcí a podobně. Ale lockdown v našich plánech nehraje roli,“ dodala hygienička.

Reklama

Doporučované