Hlavní obsah

Vláda přijala nová opatření proti covidu. Začnou platit za více než 14 dnů

Foto: ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Vláda na dnešním jednání přitvrdila v opatřeních proti covidu. Na velké akce bude možné od 22. listopadu jít jen s přesnějším testem. Podle premiéra Babiše začne „brutální očkovací kampaň“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pro účast na akcích, kde je více než tisíc lidí, už nebude stačit antigenní test. Na pátečním ranním jednání o tom rozhodla vláda. Nařízení bude platit od 22. listopadu.

Je to další ze způsobů, jak lidi přimět k očkování proti covidu-19. Neočkovaní si testy musí od 1. listopadu sami platit. Maximální cena za PCR test pro samoplátce je podle ministerstva 814 korun.

„Dnes jsem navrhl změny, které již byly avizovány, týkající se hromadných akcí,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Na akcích nad tisíc osob u kulturních a sportovních akcí musí mít lidé očkování nebo test PCR. Jde o hudební, filmová, divadelní představení, sportovní utkání. To jsou akce, kde od 22. listopadu schvalujeme povinnost prokázat se PCR, nebudou už stačit antigenní testy.“

Mluvčí ministr Daniel Köppl na dotaz Seznam Zpráv upřesnil, jak se nyní vlastně dělí akce pro veřejnost, odpověděl: „Venkovní hromadné akce jsou nově jen pro jeden tisíc návštěvníků, doposud to platilo jen pro akce ve vnitřních prostorách. Platí to ovšem jen pro určitý segment kulturních akcí. Netýká se to sportovních a kulturních akcí, ale třeba akcí typu jarmark nebo hasičský bál. Jde o akce, kde je pohyb návštěvníků. Když to zjednoduším, tak na fotbale jsou návštěvníci víc pod kontrolou.“

Bude to kampaň brutální, ale realistická, aby lidé viděli, jak to vypadá v nemocnicích, aby viděli, jak vypadají pacienti, kteří se nenechali naočkovat a skončili na JIP. Je potřeba naše spoluobčany z té letargie probudit a ukázat jim, že ta nemoc není legrace a může mít velmi vážný průběh.
Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví

Změní se i pravidla pro lyžování. Při nákupu skipasu se lidé budou muset podle Vojtěcha prokázat dokladem o bezinfekčnosti. V uzavřených kabinách bude nutná ochrana dýchacích cest.

Vojtěch upřesnil, že pokud jde o hromadné akce, bude platit, že nad 1000 osob se lidé prokážou očkováním, PCR testem nebo prodělanou nemocí. Je to podle něj proto, že PCR metoda je mnohem přesnější v epidemické situaci, ve které se Česko nachází.

„Další změna: Pro návštěvy zdravotnických zařízení a sociálních služeb od 15. listopadu se zkracuje platnost testu pro návštěvy podobně, jako jsme zkrátili v jiných oblastech PCR na 3 dny a AG na 1 den,“ dodal Vojtěch.

Babiš: Začne brutální kampaň

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) začne, jak řekl, brutální očkovací kampaň. „Viděl jsem ty návrhy, ty obrázky a je skutečně brutální,“ řekl premiér. „Dnes jsme vzali na vědomí pokračování kampaně na podporu očkování. Konečně přichází brutální kampaň, která se inspirovala z obrázků z cigaretových balíčků. Dělali jsme pozitivní kampaně, ale lidé musí vědět, že covid je ohrožení života a zdraví. Jsou tam skutečně fotky, které snad ještě víc budou lidi motivovat k tomu očkování,“ dodal předseda kabinetu.

Podle Vojtěcha lidé uvidí, jak to vypadá v nemocnicích, jak dopadají lidé, kteří se nenechali naočkovat. „Příští týden bychom toto chtěli spustit. Bude to kampaň brutální, ale realistická, aby lidé viděli, jak to vypadá v nemocnicích, aby viděli, jak vypadají pacienti, kteří se nenechali naočkovat a skončili na JIP. Je potřeba naše spoluobčany z té letargie probudit a ukázat jim, že ta nemoc není legrace a může mít velmi vážný průběh,“ míní ministr.

Kampaň bude podle něj na internetu i v tištěných médiích, která čtou senioři.

Na dotaz, proč vláda nepřijímá přísnější opatření, Vojtěch odvětil, že to není pravda. „Opatření zpřísňujeme. Zkracujeme platnost testů, rozšířili jsme povinnost ochrany dýchacích cest. Není to určitě jen incidence, faktorů je celá řada, má to v rukou hlavní hygienička, je to její povinnost, ona navrhuje opatření na centrálním řídícím týmu. Pokud přijde s návrhy opatření, tak já nejsem ten, kdo by tomu bránil. Je to v její kompetenci. Teď přišla s těmito opatřeními, my jsme je schválili, očekávám v příštím týdnu vyhodnocení situace a případně další návrh opatření,“ řekl ministr zdravotnictví.

Pokud by se situace se šířením covidu nezlepšila, mohl by být do budoucna přístup na velké akce jen s dokončeným očkováním nebo do 180 dnů po prodělání onemocnění.

Povinnost prokázat se platným očkováním, negativním testem nebo potvrzením o prodělání onemocnění v posledních 180 dnech platí v restauracích, na kulturních a sportovních akcích a jiných veřejných místech a službách, jako jsou bazény, posilovny nebo třeba kadeřnictví. Prokázat se jím musí třeba i lidé, kteří jdou na návštěvu do domova pro seniory nebo nemocnice.

Reklama

Doporučované