Hlavní obsah

Nový premiér i problém s trávením. Zeman po týdnech poskytl rozhovor

Foto: Shutterstock.com

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman po delší době vystoupil v rozhovoru. Řekl, že se cítí dobře, a okomentoval povolební vyjednávání.

Článek

„Já se cítím naprosto normálně. Dokonce - protože nejsem přetížený - tak lépe než obvykle, představte si, že například už měsíc nekouřím. Neříkám, že mně to vydrží, ale měsíc to už je,“ řekl prezident republiky Miloš Zeman v telefonickém rozhovoru na Frekvenci 1.

Prezident uvedl, že se jmenováním Petra Fialy premiérem nebude problém. „V tomto okamžiku je to téma jmenování Petra Fialy premiérem. K tomu musí proběhnout ještě několik kroků. Vláda musí podat demisi po ustavující schůzi Poslanecké sněmovny. Myslím, že to nebude žádný problém. Andrej Babiš, se kterým jsem před chvílí telefonicky mluvil, nemá zájem stát se premiérem. Důvod je prostý, nikdo s ním nechce jednat,“ řekl Zeman.

Zeman podle svých slov udělá vše pro to, aby nová vláda vznikla co nejrychleji. „Samozřejmě některé oficiality bude asi zapotřebí omezit, například tuto vládu jmenuji v Lánech, a nikoli na Hradě,“ řekl prezident.

Na dotaz, co říká na to, že podle dřívější zprávy ošetřujících lékařů není schopen pracovat, připustil, že jeho zdravotní stav při přijetí do nemocnice nebyl dobrý. „Můj skutečný stav je založen na tom, že mně nechutná jíst a že špatně trávím. Kroky, které se tady v nemocnici udělaly, vedly k tomu, že už jsem zcela normální,“ dodal prezident.

Zeman v pátek hovořil s premiérem Andrejem Babišem. Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka se shodli, že se chtějí potkat osobně. Považují to za vhodnější než telefonát nebo videokonferenci.

Podle Babiše řešili demisi vlády. „Neřekli jsme si kdy, čekáme na ustanovení Sněmovny. Pokud zvolí orgány, okamžitě svolám vládu a podáme demisi, kterou je možné podat písemně,“ uvedl premiér.

Prezident je od 10. října hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), Hrad zatím přesně nezveřejnil, jaké problémy ho trápí. Nemocnice již dříve vydala prohlášení, že Zeman není schopen vykonávat pracovní činnosti.

V pátek se v ÚVN sešlo lékařské konzilium, které má posoudit prezidentův stav. S šéfem koalice Spolu Petrem Fialu se chce prezident spojit videohovorem v sobotu. Později chce hovořit také se všemi šéfy sněmovních stran.

Reklama

Doporučované