Hlavní obsah

Zemanovo konzilium se sejde v nemocnici. „Už jsem ho vyšetřil,“ říká Zima

Foto: Shutterstock.com

Prezident na archivním snímku.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily podrobnosti k prezidentově konziliu. Lékaři se sejdou v pátek dopoledne. Jeden ze členů konzilia potvrdil, že pacienta Miloše Zemana již měl možnost vyšetřit.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Díky zlepšení zdravotního stavu přesunuli prezidenta ve čtvrtek z jednotky intenzivní péče na běžné lůžko na rehabilitačním oddělení Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN).

Přímo v areálu nemocnice se také v pátek poprvé sejde konzilium, které má zhodnotit zdravotní stav a postup v léčbě prezidenta.

Nebylo jasné, jakým způsobem konzilium prezidenta vyšetří. Jeden ze členů sboru lékařů, dosluhující rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, nyní uvedl, že za Zemanem již byl. Na dotaz Seznam Zpráv, zda prezidenta viděl a vyšetřil, odpověděl: „Ano.“ Zima má atestace v oboru klinická biochemie, vnitřní lékařství a nefrologie.

Zima je tedy jedním z mála těch, kterým se za poslední měsíc podařilo se Zemanem potkat. Ani po přeložení na běžný pokoj touto možností nedisponuje například premiér Andrej Babiš (ANO), jemuž ÚVN sdělila, že platí zákaz návštěv. Původně měli domluvenou schůzku na pátek.

Seznam Zprávy přinesly informaci o nově ustaveném prezidentově konziliu v minulém týdnu. Rektor Zima tehdy uvedl, že až se lékaři sejdou a poradí, vydají k situaci kolem prezidenta prohlášení. Na dotaz, zda lze nějaké sdělení očekávat po zítřejším jednání, Zima odpověděl, že neví.

Jednotným hlasem

Vznik konzilia inicioval na konci října Zemanův ošetřující lékař a ředitel vojenské nemocnice Miroslav Zavoral. Přesné obsazení konzilia nemocnice nesdělila. Podle informací Seznam Zpráv půjde o zhruba devět lékařů s různým zaměřením.

Vedle Zavorala jsou mezi nimi odborníci se specializací na fyzioterapii, diagnostiku nebo léčbu nemocí v oblasti břicha a také expert z oboru psychiatrie. Účast v konziliu následně redakci potvrdili fyzioterapeut Pavel Kolář a chirurg Pavel Pafko, který v roce 1996 operoval prezidenta Václava Havla.

„Poté co se všichni seznámíme se zdravotním stavem pana prezidenta, bychom měli svolat konzilium a dát jednoznačné stanovisko. Ne, že každý bude říkat něco jiného,“ uvedl Pafko minulý týden.

Závěry konzilia budou důležité i pro Parlament. Kdyby dle lékařů Zeman nebyl schopen vykonávat prezidentský úřad, Poslanecká sněmovna a Senát mohou odsouhlasit, že Zemana do vyléčení zbaví jeho pravomocí.

Reklama

Doporučované