Hlavní obsah

Podrobnosti o konziliu pro Zemana: Prezidenta vyšetří experti Pafko a Kolář

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman je hospitalizovaný v Ústřední vojenské nemocnici. Hlavu státu v listopadu vyšetří širší okruh expertů.

Reklama

Přední čeští experti Pavel Kolář a Pavel Pafko Seznam Zprávám potvrdili, že se zúčastní konzilia svolaného ke zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana. Sbor lékařů by se měl sejít začátkem listopadu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ředitel Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) a ošetřující lékař prezidenta Miroslav Zavoral požádal o účast v konziliu, které má zhodnotit zdravotní stav a postup v léčbě Miloše Zemana, přední české lékaře a odborníky.

Seznam Zprávy v úterý informovaly, že členem bude dosluhující rektor Univerzity Karlovy a lékař Tomáš Zima. Nyní účast podle zjištění redakce potvrdili další dva přední čeští experti, kteří již navíc zažili „prezidentské konzilium“ v letech minulých.

Uznávaný fyzioterapeut a majitel Centra pohybové medicíny Pavel Kolář má zkušenosti s léčením již třetího českého prezidenta, v konziliu působil i při Zemanových potížích s chůzí v roce 2013. „Ano, do konzilia jsem jmenován,“ potvrdil Seznam Zprávám Kolář, který se stará mimo jiné i o špičkové české sportovce.

Dalším členem prezidentského lékařského sboru bude chirurg Pavel Pafko, který v roce 1996 operoval prezidenta Václava Havla. Účast ve vznikajícím konziliu potvrdil a uvedl, že zcela podporuje vedení ÚVN v dosavadním postupu léčby Miloše Zemana. Není prý namístě, aby bylo dosavadní konání střešovických lékařů napadáno.

„Za sebe říkám, že postup Ústřední vojenské nemocnice je lege artis (podle pravidel umění lékařského, pozn. red.). Letos je prezident už potřetí hospitalizovaný ve střešovické nemocnici. To znamená, že lékař ho vidí již potřetí. Kdybych se jednou mýlil, může se stát. Mýlit se podruhé, to už je méně pravděpodobné. Ale mýlit se potřetí, kdy stejného pacienta vidím na lůžku, to je prakticky nemožné. Pro pacienta nemocnice dělá maximum,“ řekl Seznam Zprávám Pafko.

Mluvme jednotně

Lékaři by se měli sejít koncem příštího týdne, stanovisko se očekává dle vyjádření střešovické nemocnice začátkem listopadu. Podle Pafka by členové konzilia měli dostat nejen potřebné zdravotní podklady a dokumenty, ale i možnost prohlédnout Zemana osobně. Pafko zdůraznil, že následně by konzilium mělo mluvit jedním hlasem.

„Jednotliví členové konzilia by neměli v médiích závodit, kdo co ke stavu pana prezidenta řekne. Vedení střešovické nemocnice by nám mělo dát jasný pokyn, co máme dělat. Poté, co se všichni seznámíme se zdravotním stavem pana prezidenta, bychom měli svolat konzilium a dát jednoznačné stanovisko. Ne že každý bude říkat něco jiného,“ dodal Pafko, který v roce 2013 dostal od prezidenta Zemana medaili Za zásluhy.

Spolu s ním, Kolářem a Zimou v tomto sboru lékařů usedne logicky i Zavoral, který konzilium svolává a je Zemanovým ošetřujícím lékařem. Účast odmítl budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), který měl obavu, aby někdo nezačal závěry lékařů zpochybňovat kvůli jeho budoucímu vládnímu angažmá.

Konzilium by mělo dospět ke stanovisku v první polovině listopadu, tedy krátce poté, co se 8. listopadu poprvé sejde nová Poslanecká sněmovna. Teprve pak bude možné zahájit případně debatu nad možností zbavit dočasně prezidenta Miloše Zemana výkonu prezidentských funkcí. Poslanci a senátoři by tak mohli o této proceduře hlasovat na základě informací od vzniklého konzilia.

Reklama

Doporučované