Hlavní obsah

Kdo je žena ze Zemanova videa? O ošetřovatelku nejde

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman na videu v ÚVN s Vratislavem Mynářem a Radkem Vondráčkem.

Reklama

O ženě, která se dlouhodobě pohybuje v blízkosti prezidenta Miloše Zemana, se spekulovalo jako o možné ošetřovatelce. Seznam Zprávy nyní zjistily její identitu, jde o civilní zaměstnankyni Správy Pražského hradu.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Ve čtvrtek zveřejnili prezidentovi spolupracovníci video, na kterém Miloš Zeman v nemocnici podepisuje úřední dokument ke svolání nové Sněmovny. Vyšlo tak najevo, že ani jeden z účastníků aktu neměl respirátor, přestože je to v nemocnici povinné. Provinili se nejen Zemanovi spolupracovníci a předseda Sněmovny, ale i neznámá žena ve žlutém svetru.

Žena s blond vlasy se vedle prezidenta objevuje dlouhodobě, o jejích úkolech ale Hrad nesděluje žádné podrobnosti. Seznam Zprávy teď z více zdrojů zjistily její identitu, rozhodly se ji ale nezveřejnit.

Jisté je, že nejde o zdravotnici nebo pečovatelku, jak média dosud spekulovala. Zůstává tak i nadále otázkou, zda měl prezident potýkající se se zdravotními problémy zajištěnou nějakou profesionální péči během pobytu na lánském zámku, kde trávil v posledních měsících většinu čas.

„Jedná se o pracovnici Správy Pražského hradu, která je dočasně pověřena zajištěním servisu prezidenta republiky, jeho rodinných příslušníků a návštěv, v místě pobytu prezidenta v České republice,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí správy Jan Pastor.

Video zveřejněné prezidentskou kanceláří.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Jak sám mluvčí zmínil, těmito úkoly je žena pověřená jen dočasně – na doplňující dotaz, co je běžnou náplní její práce, už mluvčí nereagoval. Podle několika zdrojů Seznam Zpráv žena pracuje jako kuchařka či hospodyně na zámku v Lánech.

Podle těchto zdrojů si žena s prezidentem dobře rozumí a pomáhá mu s některými úkony. Zveřejnění videa, na kterém je detailně vidět, ji údajně nepříjemně zaskočilo.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman při opouštění ÚVN. Doprovází ho pracovnice Správy Pražského hradu.

Miloše Zemana žena doprovází již delší dobu. Naposledy byla letos v září zachycena na fotografiích, když prezidenta propouštěli z nemocnice.

Objevila se i na fotografiích bulvárního deníku Blesk z léta, kdy spolu s bodyguardy pomáhala prezidentovi nastupovat do člunu při jeho tradiční projížďce po rybníku na Vysočině. Měla na sobě bílé oblečení, takže média začala spekulovat o tom, že jde o ošetřovatelku.

„Když má na sobě někdo něco bílého, tak to neznamená, že je to ošetřovatelka,“ řekl k tomu tehdy listu mluvčí Jiří Ovčáček.

Akci u prezidenta prověří vojenská hygiena

Prezidentská kancelář zveřejnila ve čtvrtek video Miloše Zemana, který na JIP Ústřední vojenské nemocnice podepisuje svolání ustavující schůze Poslanecké sněmovny.

Proti návštěvě hradních úředníků a předsedy Sněmovny Radka Vondráčka se již dříve ohradila Ústřední vojenská nemocnice, protože ji neodsouhlasil ošetřující lékař. Kvůli zveřejnění videa vyšlo najevo, že nikdo z účastníků schůzky na sobě neměl roušku ani respirátor.

Podle mluvčí ÚVN Jitky Zinke členové kanceláře prezidenta i předseda Sněmovny porušili pravidla nemocnice. „Pro všechny návštěvy ÚVN platí závazná hygienicko-epidemická opatření, na která upozorňujeme na webových stránkách i při vstupech na lůžková oddělení jak slovně, tak pochopitelnými piktogramy. Vybavení respirátory je povinné,“ uvedla ve čtvrtek Zinke.

Ministerstvo obrany Seznam Zprávám potvrdilo, že návštěvu bez roušek už řeší hygienička armády.

„Věcně a místně příslušným orgánem ochrany veřejného zdraví v pražské ÚVN je Ministerstvo obrany, proto událost šetří hlavní hygienička resortu Ministerstva obrany,“ oznámil pro Seznam Zprávy Petr Sýkora z tiskového oddělení Ministerstva obrany.

Reklama

Doporučované