Hlavní obsah

Co prozradilo video se Zemanem: Na záběrech nikdo neměl respirátor

Video zveřejněné kanceláří Pražského hradu.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Prezidentská kancelář zveřejnila video Miloše Zemana, který na JIP Ústřední vojenské nemocnice podepisuje svolání ustavující schůze Poslanecké sněmovny. Co jsme se z videa dozvěděli?

Článek

Proti návštěvě hradních úředníků a předsedy Sněmovny Radka Vondráčka se již dříve ohradila Ústřední vojenská nemocnice, protože ji neodsouhlasil ošetřující lékař. Video, které nyní zveřejnila prezidentova kancelář, odhalilo další vážné pochybení.

Nikdo z lidí zachycených na videu na sobě nemá roušku ani respirátor. Podle mluvčí ÚVN Jitky Zinke členové kanceláře prezidenta i předseda Sněmovny porušili pravidla nemocnice.

„Pro všechny návštěvy ÚVN platí závazná hygienickoepidemická opatření, na která upozorňujeme na webových stránkách i při vstupech na lůžková oddělení jak slovně, tak pochopitelnými piktogramy. Vybavení respirátory je povinné,“ uvedla Zinke.

Šéf Sněmovny tvrdí, že si respirátor sundal, aby ho prezident dobře slyšel. „Pan prezident mi v respirátoru špatně rozuměl, když jsem na něj mluvil. Hůř slyší. Tak jsem si respirátor po dohodě odložil. Jinak jsem se po celou dobu po nemocnici pohyboval s respirátorem,“ vysvětlil Seznam Zprávám Vondráček.

Na videu, které podle předchozích prohlášení nejspíš natáčel šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš, jsou kromě prezidenta a Vondráčka další tři lidé – vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář, ředitel sekretariátu Jaroslav Hlinovský a žena, pravděpodobně ošetřovatelka Miloše Zemana.

Byť se jedná o jednotku intenzivní péče, na kterou jsou i v dobách mimo pandemii virového onemocnění kladeny vyšší hygienické nároky, nikdo ze zúčastněných nemá ochranné pomůcky, především respirátor, který je v uzavřených prostorách stále povinný.

Na JIP se přitom návštěvy běžně musí obléknout do jednorázového návštěvnického pláště. V některých nemocnicích musí mít i zakryté vlasy nebo ústenku, a to i v době před pandemií.

Podle zákona o ochraně veřejného zdraví mohou hygienici uložit pokutu až do výše 10 tisíc. Pokud by došlo na správní řízení, může v něm padnout sankce do tří milionů. Jak ale pro Seznam Zprávy uvedla ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová, není jisté, kdo může prezidentovým návštěvníkům za porušené opatření udělit pokutu.

„Vojenská nemocnice spadá do kompetence armády, ne k nám. Musí se proto rozhodnout právníci, protože opravdu spadají do kompetence armády a mají svého armádního hygienika. Patrně by to tedy řešil on, ale musí se na to podívat právníci. Zatím nedovedu odpovědět,“ uvedla pro Seznam Zprávy ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Chybějící datum

Na záběrech byl krátce vidět i podepisovaný dokument. Ten se od toho, který prezentoval novinářům předseda Sněmovny, liší v drobném detailu – není na něm uvedené datum. To na Vondráčkově dokumentu bylo doplněné rukou.

Na Twitteru na to upozornil třeba zástupce šéfredaktora ČT František Lutonský. Vzhledem k velmi špatné kvalitě videozáznamu od prezidentské kanceláře není na dokumentu vidět ani text, ani Zemanův podpis.

Prezident Zeman na záběrech leží na nemocničním lůžku a na uchu má připojen oxymetr. Jak popsala lékařka, kterou Seznam Zprávy oslovily, jde o přístroj, který měří saturaci kyslíku v krvi. „Oxymetr mají připojen pacienti na JIP běžně, jde o součást rutinní monitorace,“ dodala.

Prezident má na pravé ruce zároveň manžetu tlakoměru, kterou někteří pacienti mívají na jednotkách intenzivní péče nasazenou trvale. Na krku má náplast, která nejspíše kryje katetr. Ten zdravotníci používají k podávání látek a léků.

Na pravé ruce má rovněž červený nemocniční náramek. Ten podle webových stránek ÚVN znamená označení pacienta, u nějž hrozí riziko pádu. Prezident už delší čas trpí neuropatií dolních končetin, kvůli kterým hůř chodí.

Miloš Zeman na nemocničním lůžku není oblečen v tradičním „andělíčku“, ale má na sobě kostkované flanelové pyžamo. Zdravotníci mu na JIP nechali na ruce nasazené i hodinky. Na pokoji byla vidět i lahev colového nápoje, u té však není jasné, jestli ho pije prezident, nebo někdo z personálu.

Podle záběrů se podpis listiny odehrál v 13:15. To by odpovídalo i dřívějším prohlášením Radka Vondráčka, který se měl u prezidenta stavit ve čtvrtek „po poledni“.

Reklama

Doporučované