Hlavní obsah

Policie prověřuje Mynáře, ve hře je trestný čin sabotáže

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Kancléř Vratislav Mynář se zlobí na senátory i novináře. Na otázky ohledně prezidentova zdraví neodpovídá.

Reklama

Vyšetřovatelé musí zjistit, jestli někdo rozhodoval za vážně nemocného prezidenta. A co tím chtěl získat.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Hradní kancléř Vratislav Mynář celých šest dní věděl, že prezident ležící na jednotce intenzivní péče není schopen fungovat jako hlava státu. Senátoři v pondělí zveřejnili informaci, že lékaři to dali Mynářovi na vědomí už minulou středu.

Přesto prezidentská kancelář den poté oznámila, že Miloš Zeman – podle lékařů neschopný vykonávat povinnosti – podepsal důležitý dokument o svolání nové Sněmovny. A pozvala k prezidentovi na jednotku intenzivní péče i předsedu Poslanecké sněmovny, který pak prezidentův akt medializoval a referoval o tom, jak na nemocničním lůžku vtipkuje.

Po dalších čtyřech dnech policie oznámila, že tyto události začíná prověřovat jako některý z trestných činů proti republice.

Z takto vymezených paragrafů přichází v úvahu, že policisté prověřují podezření ze sabotáže. Neboli trestného činu, který znamená, že pachatel zneužil své postavení nebo zaměstnání, aby „poškodil ústavní zřízení či obranyschopnost České republiky“.

Takzvaných zločinů „Proti základům České republiky“ je podle trestního zákoníku víc. Ale většinou jsou dost specifické: rozvracení republiky, teroristický útok nebo válečná zrada.

Zato sabotáž fakticky znamená, že někdo ochromí činnost důležitého úřadu či třeba Sněmovny. „Z trestných činů proti republice, které policie prověřuje, je sabotáž jediný relevantní,“ potvrzuje právník protikorupční organizace Transparency International Jan Dupák.

Policie nezveřejnila, po čem přesně bude pátrat. Potvrdila jen, že to má souvislost se zprávou lékařů z Ústřední vojenské nemocnice v Praze, že těžce nemocný prezident nedokáže vykonávat svou funkci.

„Další informace nyní není možné sdělit, děkujeme za pochopení,“ oznámila na Twitteru.

Rozhodovali za prezidenta?

Podstata policejního prověřování se dá snadno odhadnout: Jde o podezření, jestli kancléř Mynář, případně další lidé z Hradu, záměrně netajili, že je na tom prezident špatně. A to proto, aby mohli sami rozhodovat místo Zemana – například jak budou vypadat povolební vyjednávání, koho prezident jmenuje soudcem nebo – jak už bylo zmíněno – kdy se sejdou nově zvolení poslanci na ustavující schůzi.

Důležitá poznámka zní, že policie zatím oznámila „prověřování“. Což je fáze, kdy sbírá základní informace a vyhodnocuje, jestli se vůbec může jednat o trestný čin. „Možná prezident v posledních dnech podepsal víc dokumentů – i tohle všechno by měla policie zjistit,“ řekl Stanislav Mečl, advokát a bývalý vrchní státní zástupce.

Aby se prověřování změnilo na obvinění někoho konkrétního, museli by však detektivové jasně popsat, jaká škoda možnou sabotáží vznikla. Tedy jaký závažný následek mělo to, kdyby Mynář a spol. tajili skutečný prezidentův zdravotní stav.

„Policie by musela prokázat, jaký byl ten konkrétní cíl. To znamená, čeho nezákonného chtěl někdo dosáhnout,“ popsal už citovaný právník Jan Dupák.

A protože pochybnosti o skutečném stavu prezidentova zdraví se táhnou už několik měsíců, měla by policie podle Dupáka prověřit i další Zemanovy kroky za delší dobu.

„Je potřeba jít při prošetřování hlouběji do minulosti,“ dodal Jan Dupák.

Trestný čin sabotáže se u českých soudů neobjevuje, je zcela neobvyklý. „Upřímně si na žádnou takovou kauzu nevzpomínám,“ uvedl někdejší vrchní žalobce Mečl.

Mimochodem podezřením ze sabotáže podepřeli detektivové vedení Robertem Šlachtou zásah na Úřadu vlády v roce 2013. Sabotáž viděli v tom, že Jana Nagyová, milenka a šéfka kanceláře premiéra Petra Nečase (ODS), mimo jiné úkolovala jednu z tajných služeb. A tím prý ohrozila demokratický základ státu.

Nakonec státní zástupce sabotáž, za kterou hrozí až 20 let, změnil na mírnější zločiny.

Pokud policie v případě událostí kolem prezidenta zjistí, že se mohl stát trestný čin, je možné, že také změní klasifikaci. Například na zneužití pravomoci nebo „přisvojení si pravomoci úřadu“, kdy někdo – zjednodušeně řečeno – řídí státní orgán, aniž k tomu má oprávnění.

Státní zastupitelství nadto už minulý týden potvrdilo, že prověří, jestli někdo nepadělal podpis pod prezidentovým rozhodnutím o svolání Sněmovny, které veřejnosti ukázal po návratu z JIP Radek Vondráček. Dosluhující předseda Sněmovny však tvrdí, že Miloš Zeman ve čtvrtek podepsal dokument přímo před jeho očima.

Kancléř útočí, ale neodpovídá

Že už den předtím – minulou středu v osm ráno – dostal kancléř Mynář od lékařů z vojenské nemocnice zprávu, že prezident léčený s jaterní chorobou není schopný pracovat, však v pondělí ÚVN sdělila předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS).

„Já z toho vyvozuji, že když 14. října pan vedoucí kanceláře prezidenta republiky (Mynář) vedl pana předsedu Vondráčka k panu prezidentovi, tak už věděl, že prezident dle názoru nemocnice ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti,“ okomentoval to Vystrčil.

Kancléř Mynář se dlouhodobě vyhýbá otázkám na prezidentovo zdraví a svou roli v tomto případu. „Tolik pokrytectví, které předvádí předseda Senátu, jsem v životě nezažil,“ řekl pouze Mynář na pondělním brífinku, kde nepřipustil novinářské otázky.

Reklama

Doporučované