Hlavní obsah

Nevěřil jsem svým uším a očím, řekl Růžička o zprávě ÚVN

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Místopředseda Senátu Jiří Růžička (v popředí).

Reklama

Místopředseda Senátu Jiří Růžička v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že se podle něj potvrdilo, že lidé z okolí prezidenta Miloše Zemana neříkají pravdu. Podle něj je důležité, že se lidé díky iniciativě Senátu dozvěděli pravdu.

Článek

Prezident Miloš Zeman není nyní podle vyjádření Ústřední vojenské nemocnice ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Oznámil to v pondělí předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) s odkazem na vyjádření ředitele ÚVN a Zemanova ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala. Vedení Senátu se podle Vystrčila sejde v úterý s předsedy sněmovních stran, aby probrali postup při převodu pravomocí prezidenta po dobu Zemanovy indispozice.

Místopředseda Senátu Jiří Růžička v rozhovoru pro Seznam Zprávy odsoudil chování lidí kolem prezidenta Miloše Zemana a nastínil, jaký teď bude další postup.

Poprvé jste viděl stanovisko nemocnice. Jaké jste měl pocity, když jste se dozvěděl, že prezident není schopen vykonávat svojí funkci?

Nevěřil jsem svým očím ani uším. Přijde mi neuvěřitelné, když si to shrneme, že 12. října jsme se dotázali na ty věci, které jsme chtěli vědět, 13. října je ošetřující lékař sdělil kancléři, takže musel být velice dobře informován. 18. října předsedu Senátu a další senátory nazve pokrytci a řekne, že se snažíme jen zviditelnit a že nemůže nic říct. Přijde mi to prostě neuvěřitelné. Už jsem říkal několikrát, zdravotní stav člověka Miloše Zemana je jedna věc, ale zdravotní stav a prognóza stavu prezidenta republiky je něco úplně jiného.

Jaký byl průběh samotného jednání. Řešilo se, co se zveřejní ze zprávy od ÚVN?

Vůbec ne, tam není nic jiného než to, co řekl předseda Senátu.

Jak vnímáte, že po týdnu mlčení přišly nové informace o zdraví prezidenta díky Senátu?

Je to nesmírně důležité a jsem rád, že Senát, který má ve svém poslání bojovat za demokracii a svobodu v tomto státě, v tom sehrál dost významnou roli.

Jak vnímáte chování lidí z Kanceláře prezidenta republiky. Dokážete pochopit, proč dosud mlčeli?

Už jsem řekl několikrát, že lidé z Kanceláře prezidenta republiky mlží, říkají nepravdy nebo lži, a teď se to potvrdilo.

Řekl jste, že jste pro aktivaci článku 66 Ústavy, jakou očekáváte spolupráci se Sněmovnou?

S novou Poslaneckou sněmovnou očekávám velmi dobrou spolupráci.

Jaký teď bude harmonogram dalších kroků?

Zítra v 10 hodin se schází Komise pro Ústavu a tam se členové budou bavit o tom, co to znamená, jaký bude další postup, protože každý senátor, každý výbor může navrhnout usnesení, které by mohlo směrovat následně k aktivaci článku 66, musíme to projednat na výborech a na plénu. Ale nepředbíhejte, to je první oficiální krok a navíc velice důležité je, že se zítra ve 14 hodin sejde s předsedy klubů a zároveň s předsedy všech stran zastoupených v nové Sněmovně.

Reklama

Doporučované