Hlavní obsah

Francouzi nesmí ven, Němci do obchodů. V Británii izolují seniory

Foto: Profimedia.cz

Lidé ve Velké Británii očekávají tvrdší opatření, která avizuje premiér Boris Johnson.

Reklama

Vrcholní státníci v Německu, Francii a Velké Británii v pondělí v podvečer promluvili ke svým občanům. Meritem tiskových konferencí byla celostátní opatření při boji s koronavirem. Restrikce se napříč Evropou velmi liší.

Článek

V šest hodin odpoledne předstoupila před novináře v Berlíně německá kancléřka Angela Merkelová. Německo už v pondělí ráno uzamklo hraniční přechody s Francií, Rakouskem, Švýcarskem, Lucemburskem a Dánskem. Ve snaze zabránit dalšímu postupu nákazy ale Merkelová představila další opatření.

V Německu, kde je přes sedm tisíc nakažených, se nově uzavře většina obchodů. Zamknou se také všechny bary, kluby, divadla, plavecké bazény, hřiště nebo nevěstince. Otevřené zůstanou obchody s potravinami, lékárny, banky a čerpací stanice.

Otevírací doba restaurací bude nově fixní, od 6 do 18 hodin.

Johnson radí, zřídka nařizuje

Prakticky ve stejnou minutu jako Merkelová začal za lamanšským průlivem odpovídat na otázky novinářů britský premiér Boris Johnson, který razí výrazně odlišnou strategii boje.

Britská vláda nařídila všem lidem, kterým je více jak 70 let, aby zůstali doma a zdrželi se sociálního kontaktu. „Opatření se týká všech, bez výjimky,“ odpověděl Johnson na otázku, zda budou muset zůstat doma také členové parlamentu.

Mladším lidem Johnson doporučil, aby se neshlukovali a pokud je to možné, pracovali z domova. V případě, že by na sobě pozorovali symptomy onemocnění, mají zůstat čtrnáct dní v domácí karanténě.

V zemi, kde je přes 1 500 nakažených, vláda prozatím neplánuje zavírat školy, v budoucnu to ale není vyloučené. Johnson „silně“ doporučil, aby zavřela divadla a podobné podniky, přímo jim to ale nenařídil.

„Musíme udělat víc, než si jen mýt ruce,“ sdělil Johnson novinářům. Čísla nakažených se podle něj zdvojnásobí každých pár dní.

Francouzský boj

V osm hodin večer se před kamery postavil třetí evropský státník, francouzský prezident Emmanuel Macron, a uvalil na Francii nejpřísnější opatření.

„Když nedodržujete nařízení, nejenže ohrožujete sami sebe, ale také své blízké,“ sdělil na úvod tiskové konference.

V té oznámil, že Francie zavádí od úterního poledne na patnáct dní zákaz volného pohybu. Lidé by měli pracovat z domova, vycházet mohou jen v nejnutnějších případech. Zákaz volného pohybu platí také na procházky v parku.

Prezident tak prakticky vyhlásil celostátní karanténu. V zemi evidují přes pět tisíc pacientů s koronavirem.

„Zůstaňte doma, ale zůstaňte v klidu,“ uzavřel Macron. Porušení pravidel hodlá Francie podle něj trestat. „Jsme ve válce s neviditelným nepřítelem.“

Reklama

Doporučované