Hlavní obsah

Partner Le Penové byl obviněn ze zneužití peněz europarlamentu

Europoslanec Aliot je obviněn ze zneužívání peněz europarlamentuVideo: AP

 

Reklama

Louis Aliot, partner Marine Le Penové, byl obviněn ze zneužití peněz europarlamentu. Europoslanec fiktivně zaměstnával stranické činitele jako poslanecké asistenty.

Článek

Francouzská justice v pátek obvinila europoslance Louise Aliota ze zneužití peněz europarlamentu. Partner krajně pravicové političky Marine Le Penové a zároveň místopředseda její strany Národní fronta měl fiktivně zaměstnávat stranické činitele. Ti byli uvedení jako poslanečtí asistenti, a proto čerpali peníze nikoliv ze stranické pokladny, ale z té europarlamentní.

S falešným zaměstnáváním měl europoslanec problémy už v minulých letech. Od července 2014 do února 2015 byl Aliot kvůli podezření ze zneužívání peněz vyslýchán u soudu. Jeho partnerka Marine Le Penová čelí stejným obviněním, a to od letošního června. Evropský parlament odhadl celkovou škodu v posledních pěti letech na pět milionů eur (131 milionů korun). Šlo zhruba o 40 lidí odměňovaných za práci asistentů.

Na internetu Aliot podle agentury AFP ironicky poznamenal, že dostal hezký dárek pod stromeček, a zároveň kritizoval, že se informace dostala do médií.

Reklama

Doporučované