Hlavní obsah

Francouzská policie zadržela muže, který na ulici zfackoval mladou Pařížanku

Foto: Youtube / Marie Laguerre

Policie zadržela muže podezřelého z červencového útoku na pařížskou studentku.

Reklama

Muže, který v červenci v centru Paříže napadl mladou ženu poté, co ji slovně obtěžoval, zadržela policie. Případ, který v červenci vzbudil vlnu solidarity u veřejnosti i politiků, tak výrazně pokročil.

Článek

Francouzská policie v pondělí zadržela 25letého muže podezřelého z napadení Marie Laguerrové, pařížské studentky, která si nenechala líbit slovní obtěžování při náhodném setkání na ulici.

Zadržený muž byl podle deníku Le Parisien od začátku srpna v pařížské nemocnici na psychiatrii kvůli nesouvisejícímu incidentu. Nejmenovaný zdroj z policie francouzskému listu sdělil, že 25letý Firas M. je považován za nestabilního násilnického jedince, který nezvládá frustraci a byl by „schopen udeřit vlastní matku“.

Video z červencového útoku na 22letou Laguerrovou zachycené pouličními kamerami zhlédly miliony lidí po celém světě. Podívat se na něj můžete zde.

„Jestli to je opravdu útočník, vyšle to silný vzkaz všem, kdo se k ženám chovají násilnicky,“ citoval zpravodajský server BBC reakci napadené studentky na zatčení.

Video červencového incidentu vzbudilo pozornost médií po celém světě. „Měla jsem štěstí, protože pozornost médií přidala mému případu na váze,“ řekla Laguerrová. Po napadení založila na internetu platformu, kde se mohou ženy anonymně podělit o zkušenosti s podobnými útoky na ulici. Po prvním týdnu zde bylo na 1000 příspěvků.

Zadržení podezřelého muže na Twitteru ocenila francouzská státní tajemnice pro genderovou rovnost Marlène Schiappaová. Ta nedávno prosadila zpřísnění postihů za sexuální obtěžování na ulici, které bude možno trestat okamžitými pokutami. Policie podle Schiappaové zároveň přestane tolerovat verbální útoky.

Reklama

Doporučované