Hlavní obsah

Francouzské hosty na Letní Letní doplní tuzemští akrobaté

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Francouzské soubory budou vévodit letošnímu 18. ročníku mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná. Po loňské kratší verzi způsobené pandemií nemoci covid-19 se letos vrátí s tradičním programem.

Článek

Festival začne v Praze na Letné 12. srpna, o zahájení se postará provazochodkyně Johanne Humbletová. Do konce srpna budou chtít svým umem publikum zaujmout i čeští akrobaté, žongléři a klauni, a to i na zdarma přístupné open air scéně.

Ředitel festivalu Jiří Turek dnes novinářům řekl, že provazochodkyně trochu naváže na dechberoucí výkon akrobatky Tatiany Moiso Bongongaové, která před dvěma lety přešla po laně přes Vltavu. Humbletová se chystá předvést obdobný výkon nad hlavami diváků na Letné v představení Résiste. Účast diváků na představení je podmíněna protiepidemickými opatřeními, na místě bude také možnost nechat se před představením otestovat.

Festival ještě před provazochodkyní v první festivalový den uvede soubor Cirque Le Roux, který se na pražskou přehlídku vrací. Jejich počin nazvaný Deer in The Headlights spojuje poctu filmu, současnému cirkusu a lidskosti. Čistý adrenalin a osobitý smysl pro humor pohání podle pořadatelů čtveřici akrobatů z francouzsko-švýcarského ansámblu Cirque La Compagnie.

Import ze země galského kohouta doplňuje ještě Compagnie 100 Issues se svou novinkou Don't Feed The Alligators. Devět artistů v ní chce dát divákům zapomenout na tradiční cirkus a svolává uprostřed šapitó směs cirkusu, mangy, antropologie a Bollywoodu. S humorem zpochybňují vztah člověka k pohřbům, mýtům a vytváří nový začátek.

Letní Letná během dvoutýdenního programu nabídne i ukázky české novocirkusové scény. Žongléros Ansámbl se k představení Vpřed inspiroval optickou básní Václava Havla. Losers Cirque Company pořádají Konkurz, kde o vítězi akrobatické show rozhodne publikum, Cirk La Putyka se v novince Runners na obřím běžeckém pásu vžívá do současného člověka, který se snaží vše stihnout a dohonit.

Festival tradičně připravuje i program pro děti, který zahrnuje improvizační taškařice i pohádkovou klasiku. Informace o programu jsou na webu www.letniletna.cz, pořadatelé doporučují vstupenky zakoupit předem on-line.

Reklama

Doporučované