Hlavní obsah

František jako první papež v historii stanul na Arabském poloostrově, kde vznikl islám

Apoštolský vikář označuje cestu za další krok v rozvoji vztahů mezi katolíky a muslimy.Video: Šimon Felenda, AP

 

Reklama

Papež František přistál ve Spojených arabských emirátech. Je to vůbec poprvé, co hlava katolické církve stanula na Arabském poloostrově.

Článek

Papež František v neděli přicestoval do Spojených arabských emirátů. Jako první hlava římskokatolické církve tak stanul na půdě Arabského poloostrova, kde se zrodil islám. František od nástupu do funkce před téměř šesti lety vyzývá k dialogu mezi islámem a křesťanstvím.

Letadlo, na jehož palubě papež cestoval, přistálo v neděli v hlavním městě Abú Zabí krátce před 22:00 místního času. Papeže po přistání přivítal korunní princ emirátu Abú Zabí šajch Muhammad bin Zajd Nahaján, informovala agentura AP.

František v pondělí navštíví Velkou mešitu v Abú Zabí a zúčastní se soukromé schůzky s muslimskou radou starších. Zavítá i na mezicírkevní setkání v Abú Zabí, kde bude jednat se sunnitskými představiteli.

V úterý pontifex odslouží v Zajdově sportovním středisku mši, na níž se očekává zhruba 135 000 lidí. Na programu má dále návštěvu kostela sv. Josefa a s šajchem Muhammadem chce hovořit o tématu lidského bratrství a míru a také o snášenlivosti církví.

Spojené arabské emiráty jsou islámskou zemí, kterou však podle Vatikánu obývá také zhruba milion katolíků. Na rozdíl od jiných arabských států zde mohou křesťané svou víru volně praktikovat.

Reklama

Doporučované