Hlavní obsah

Galerie hlavního města Prahy koupila loni díla za 13 milionů korun

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Galerie hlavního města Prahy (GHMP) vydala loni na nákup uměleckých děl více než 13 milionů korun, což je asi o pět milionů korun meziročně víc.

Článek

„Galerie kupovala díla převážně přímo od umělců, které tak podpořila v době koronakrize. Zároveň pořídila díla, na která v minulosti neměla peníze,“ sdělila mluvčí GHMP Michaela Vrchotová. GHMP je městskou příspěvkovou organizací zabývající se mimo jiné výstavami a sbírkovou činností.

„Považuji za důležité, že jsme umělce mohli v této těžké době podpořit. GHMP do svých sbírek získala díla jak mladé generace, tak i zavedených umělců,“ uvedla pražská radní Hana Třeštíková.

Výtvarníci zavřením galerií kvůli koronaviru přišli o možnost prodávat svá díla, šlo zejména o mladé autory. Galerie tak pořídila například díla Richarda Janečka a Miroslavy Večeřové, ale i od umělců mladší generace, kteří jsou již na scéně etablováni. Mezi nimi jsou například malíři Jakub Hošek a Anežka Hošková a galerie koupila i sochu od Matouše Lipuse.

Nově GHMP pořídila díla některých výtvarníků etablovaných v 90. letech minulého století. Koupila tak například Kateřiny Vincourové objekt Call z roku 1999 udělaný z textilu a PVC. Ve sbírce je nově zastoupena také Lenka Klodová, která se věnuje performativní fotografii.

„K mimořádným ziskům patří konvolut obrazů Igora Korpaczewského, který tvoří retrospektivní sondu do jeho díla od 90. let až do roku 2016,“ uvedla Vrchotová.

Nově jsou zastoupeni ve sbírce galerie Jiří Petrbok, Václav Magid a Matěj Smetana. „V kontextu našeho zájmu o akční umění je významným přírůstkem dílo vítězky Chalupeckého ceny 2006 Barbory Klímové,“ sdělila Vrchotová. Konceptuálně zaměřenou malbu zastupuje v nových ziscích práce Lenky Vítkové.

S nově získanými díly, včetně dalších, která GHMP nakoupila v uplynulých třech letech, se návštěvníci budou moci setkat na podzimní výstavě, která bude v Městské knihovně a v Domě fotografie.

GHMP se zaměřuje zejména na moderní a současné umění. Stará se rovněž o sbírky patřící hlavnímu městu včetně soch na veřejném prostranství. Galerie vystavuje v sedmi objektech, a to v Domě U Kamenného zvonu, Městské knihovně, Colloredo-Mansfeldském paláci, Domě fotografie, v Bílkově vile, trojském zámku a v Domě Františka Bílka v Chýnově.

Reklama

Související témata:

Doporučované