Hlavní obsah

Geolog: V Olomouckém kraji skončí většina pískoven, hrozí nedostatek štěrkopísku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Olomouckém kraji bude v příštích deseti letech podle prognózy České geologické služby uzavřeno 14 z 16 aktivních pískoven, což bude znamenat v roční produkci štěrkopísku výpadek 700 až 900 tisíc metrů krychlových materiálu.

Článek

V kraji problémy hrozí už v následujících pěti letech, kdy dojdou zásoby v šesti pískovnách. Životností nad deset let disponují jen dvě ložiska. Stavební firmy v regionu se kvůli tomu mohou potýkat s nedostatkem štěrkopísku.

„Olomoucký kraj čeká v následujícím období řada velkých infrastrukturních projektů, jako prodloužení dálnic D1, D35, D52 či D55, obchvat Šternberka, údržba a sanace koryta Moravy a Bečvy či protipovodňová opatření. To všechno bude vyžadovat obrovské množství stavebního materiálu. Velká část vytěžených štěrkopísků navíc již nyní směřuje z Olomouckého do Moravskoslezského či Královéhradeckého kraje nebo na naprosto deficitní Vysočinu, která disponuje jedinou funkční štěrkovnou,“ upozornil sdělil Josef Godány z České geologické služby. Z pohledu surovinové soběstačnosti je podle něj nezbytné otevřít v kraji nová ložiska štěrkopísku.

Nové těžební jezero u Tovačova chce v následujících letech kvůli nepříznivému vývoji situace na trhu se štěrkopískem otevřít společnost Českomoravský štěrk. „Zatímco stávající těžební prostory se již blíží hranici životnosti a produkují převážně jemný písek, nová lokalita disponuje zásobami kvalitního hrubého kameniva na příštích 15 až 20 let. Z geologických průzkumů vyplývá, že ložisko disponuje i hrubými frakcemi od čtyř do 32 milimetrů, kterých je na trhu kritický nedostatek,“ uvedl Tomáš Bína ze společnosti Českomoravský štěrk.

Nové ložisko se rozkládá na ploše 61 hektarů severně od silnice na Troubky. Zastupitelstvo Tovačova minulý týden schválilo vyhlášení místního referenda, ve kterém budou obyvatelé 8. a 9. října moci hlasovat o rozšíření těžby štěrkopísku na pozemcích, které patří městu. Někteří lidé mají z rozšíření těžby obavy. „Považuji to za riziko, protože vykopat blízko města hlubokou jámu zatopenou vodou, a to už ze dvou stran města, považuji za nebezpečí pro stabilitu budov ve městě. Už dnes nám domy praskají,“ řekl René Klimt,. Podle něj kvůli těžbě štěrkopísku kolísá hladina spodních vod, což může ovlivnit stabilitu podloží v okolí.

Pokud se rozšíření těžby štěrkopísku podaří prosadit, tak Tovačov podle zástupců Českomoravského štěrku získá za 20 let na nájmu, daních a poplatcích 30 milionů korun navíc. Firma také bude moci garantovat zachování více než 40 pracovních míst. Na Annínském jezeře v původních místech těžby chce společnost od roku 2022 rozšířit plochu vyčleněnou na koupání. Podle zástupců Českomoravského štěrku se po rozšíření těžby nezvýší v Tovačově a okolí doprava, hluk ani prašnost a obyvatelé se nemusejí obávat ani úbytku vody ve studnách.

Reklama

Doporučované