Hlavní obsah

Glosa: Bludné nápady páně rektorovy aneb O záludnosti promořování

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Rektor Tomáš Zima (na snímku při otevření odběrového místa Univerzity Karlovy) volá po „přirozené imunizaci“ mladší generace.

Reklama

Článek

V pokročilejší fázi epidemie se zranitelné skupiny jednoduše nedají odstavit od zbytku společnosti a uchránit před nákazou.

Už od prvních měsíců šíření nového koronaviru v Česku se rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima řadí mezi vědce a akademiky, kteří o sobě dávají vědět „nekonformními“ postoji.

Pod tíhou podzimní druhé vlny nákazy, během níž počty infikovaných, hospitalizovaných i zemřelých poskočily ve srovnání s jarem o několik řádů vzhůru, se tyto veřejné autority držely zpátky.

Nyní, paradoxně po vzedmutí třetí a opět velmi silné vlny covidu-19, se Zima odhodlal znovu vybruslit na tenký led a představil své myšlenky o tom, co se mělo v boji s virem udělat jinak.

Z nedělního rozhovoru pro Seznam Zprávy vyčnívá hlavně jeho názor, že se mladší ročníky mají „přirozeně imunizovat“ neboli promořovat. Chránit před nákazou se podle rektora měli hlavně starší a lidé s chronickými nemocemi.

Je třeba uznat, že šéfovi nejstarší české univerzity, mimochodem lékaři a biochemikovi, nechybí smělost. Prohlašovat něco takového poté, co má lidstvo za sebou zhruba roční zkušenost s pandemií a není přitom známo, že by se přístup „stačí ochránit seniory a rizikové“ kdekoli osvědčil, chce opravdu slušnou dávku odvahy.

O nesmyslnosti podobných nápadů se může přesvědčit každý, kdo se občas pohybuje ve vícegenerační rodině. Ti ostatní si snad všimli, jak tvrdě na seniory dopadla předchozí eskalace nákazy v říjnu a listopadu.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Stručně řečeno, pokud se epidemie „rozjede“ a dosáhne stupně takzvaného komunitního šíření, zranitelné skupiny se dost dobře nedají odstavit od zbytku společnosti a uchránit před infekcí. Naopak, v místech, kde se tito lidé koncentrují, tedy například v domovech seniorů, se nákaza šíří rychleji.

Jediným řešením by bylo starší a chronicky nemocné lidi včas hermeticky uzavřít, což je v normální společnosti sotva možné. Zima přitom volá po tom, aby se senioři v zařízeních neizolovali, protože to působí špatně na jejich psychiku. Vlastně si protiřečí.

Trefně to vyjádřil Jan Kulveit, jeden z odborníků na matematické analyzování epidemií, když o Zimově představě napsal, že „bohužel prostě odporuje základním poznatkům o tom, jak se epidemie šíří a jak vypadá běžná síť kontaktů mezi lidmi“.

Člověka až napadá, jestli tím, kdo se totálně izoloval, není právě rektor Zima. Ne od společenských kontaktů, ale od přístupu, ke kterému právě on nabádá – abychom více používali zdravý rozum.

Reklama

Související témata:

Doporučované