Hlavní obsah

Glosa: Co nám doopravdy říká Vojtěch? Roušky nesundáme nikdy

Foto: Seznam Zprávy

Tři čtvrtiny naočkované populace na podzim 2021? Momentálně utopie.

Reklama

Článek

Ministr zdravotnictví se pokouší zapůsobit na občany metodou cukru a roušky.

Až na podzim dosáhneme 75procentní proočkovanosti, budeme moci sundat roušky, slibuje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Pomozte nám, ještě pár procent lidí se naočkuje a bude odměna pro všechny, říká tónem matky, která dítěti slibuje zmrzlinu výměnou za spořádání talíře brokolice.

Co že nám to ministr zdravotnictví říká ve skutečnosti? (Za předpokladu, že ještě vůbec někdo bere jeho sliby vážně.) Říká, že roušky nesundáme nikdy. 75procentní proočkovanost populace během podzimu je utopie.

Momentálně je plně naočkováno 54 procent populace. A to té populace, které se do toho opravdu chtělo a nikdo ji nemusel složitě přesvědčovat. Teď už se pohybujeme ve skupině lidí, kteří váhají, nebo jsou rovnou proti očkování.

Zatímco na začátku prázdnin se denně očkovalo kolem 100 tisíc lidí, první zářijový týden už to i v některé všední dny nebylo ani 20 tisíc. Vláda sice rozjíždí další očkovací kampaň, ale představa, že zázračně nadchne stovky tisíc Čechů, je značně naivní.

Kromě toho – dosavadní předpovědi vládě zatím moc nevycházely. Naposledy Vojtěch v červnu sliboval, že v září bude v Česku očkovaných 70 procent lidí. Podle profilu Očkujeme v ČR, který sleduje očkovací statistiky, se současným tempem k 70procentní hranici přiblížíme v březnu 2022.

Vzhledem k tomu, že Vojtěch posunul hranici kvůli variantě delta o pět procent nahoru, bude termín ještě o něco dál. To vše za předpokladu, že se podaří tempo očkování udržet, a nebude naopak ještě klesat. Stejně tak musíme počítat s tím, že řada již očkovaných lidí nepřijde na třetí dávku a s jejich imunitou to ve skutečnosti nemusí být bůhvíjaké.

Foto: ouworldindata.com

Proočkovanost v některých evropských zemích, EU a Česku ke 4. září 2021. Zdroj: ourwolrdindata.com.

I v případě, že bychom na podzim 75% proočkovanosti skutečně dosáhli, je spíše nepravděpodobné, že se v listopadu svezeme v tramvaji bez respirátoru. Právě podzim je z hlediska respiračních onemocnění značně rizikový.

A jak upozorňuje například šéf lékařské komory Milan Kubek, varianta delta si vyžaduje pro kolektivní imunitu protilátky až u 90 procent populace. Tedy číslo, kterého nedosáhneme zcela určitě.

Aby nedošlo k omylu – toto není volání po odhození roušek. To jsme částečně udělali loni touto dobou a velká hitparáda to potom nebyla. Já osobně třeba vůbec nepředpokládám, že tuto zimu někam půjdu bez respirátoru, absolutně bez ohledu na to, s jakými pravidly se vláda zrovna rozhodne experimentovat.

Vláda s námi ale zase mluví jako s malými dětmi. Slibuje nám něco, o čem už dopředu tuší, že se to nestane. Tento „cukr“ v podobě odhození roušek je stejně potupný jako bič, který na nás Adam Vojtěch zkoušel v létě. Tedy že kdo se včas nenaočkuje, ten si bude od září platit testy sám.

I tady bylo jasné, že k tomu reálně nedojde – říci voličům pár týdnů před volbami, že mají začít platit něco navíc, by zkoušel jen blázen. Vláda nakonec od záměru skutečně ustoupila a soudě podle statistik hrozba placených testů žádné davy odpíračů vakcinace do očkovacích center nenahnala.

Cynik tuto rétoriku samozřejmě chápe – už je zase před volbami a voličům se představa dalšího podzimu a zimy s rouškami opravdu nelíbí. Po loňské zkušenosti se Andrej Babiš zjevně bojí pravidla rovnou uvolnit, tak to zkouší voličům alespoň slíbit.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované