Hlavní obsah

Glosa: Jak rozpálit předvolební kampaň? Zmrazit platy politiků

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

Existuje jen málo otravnějších věcí než nekonečné dohady poslanců o tom, jak vysoký plat mají sami sobě určit.

Reklama

Článek

Letošní předvolební guláš by nebyl kompletní, kdyby se neokořenil troškou populismu v podobně zmrazení platů politiků.

Poslancům a senátorům by neměly růst platy, beztak mají jen samé prázdniny, čučí do kamer a pro lidi nic nedělají. Ale naštěstí je tu premiér Andrej Babiš, který ve svém Čau lidi hrdinně navrhne pár dní před volbami mimořádnou schůzi Sněmovny a na ní se pokusí jim platy zmrazit. A vláda mu samozřejmě tento záměr posvětí.

Existuje jen málo otravnějších věcí než nekonečné dohady poslanců o tom, jak vysoký plat mají sami sobě určit. Měl tomu bránit takzvaný automat –⁠ zákon, který růst platů politiků navázal na průměrnou mzdu v české ekonomice. Tolik k teorii.

V praxi se ale vždycky najde někdo s nápadem, aby se platy zmrazily. Ať už z relativně rozumných důvodů, jako že je potřeba ukázat solidaritu v době nějaké krize, nebo z čirého populismu, že to dobře vypadá před voliči. O tom, jaký festival vykrucování nastane, když se pak mají platy zase rozmrazit, se snad ani není potřeba rozepisovat.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

K autenticitě zájmu premiéra o výši poslaneckých platů snad jen tolik – jeho vláda má většinu ve Sněmovně. Jeho hnutí ANO je nejsilnější klub, bez něj se v dolní komoře nepohne ani myš. Stačilo, aby pan předseda klubu Jaroslav Faltýnek rozeslal svoji pověstnou SMSku, a platy se mohly vesele mrazit už dávno. Netřeba kvaltovat s mimořádnou schůzí chviličku před volbami.

Ve skutečnosti ale není třeba „těm nahoře“ doopravdy brát. Stačí, když o tom v pravou chvíli dost nahlas mluvíte.

Abychom byli fér, nedůstojné tanečky kolem zmrazení platů předvádějí i ostatní strany s výjimkou koalice Spolu. Politici tvrdí, že platy by se v době rekordních schodků zmrazit měly, nikdo se do toho ale moc nehrne.

Můžeme se samozřejmě bavit o tom, jestli by to v době po pandemii nebylo důležité solidární gesto. (Protože praktické důsledky to nemá žádné –⁠ v rozpočtovém schodku je taková změna méně než plivnutí do moře.) Ze zkušenosti ale můžu říct, že nic nezablokuje jakoukoli práci ve Sněmovně spolehlivěji než právě hádka o platy. A nakonec nás to vlastně vyjde draho.

Reklama

Doporučované