Hlavní obsah

Glosa Jana Pirka: Plošné zvyšování platů sester je populismus nejhrubšího zrna

Záhady Josefa Klímy: Plošné zvyšování platů sester je populismus nejhrubšího zrna, glosuje Jan Pirk.Video: Josef Klíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Přednosta Kardiocentra IKEM, profesor Jan Pirk, se ve své glose zaměřil na zvyšování platů ve zdravotnictví.

Článek

Odbory přišly nedávno s návrhem o plošném navýšení mezd sester o 7 %. Jan Pirk to ale považuje za populismus toho nejhrubšího zrna. Plošné nalití peněz do systému je podle něj to nejhorší, co se z ekonomického hlediska může udělat. Navýšení příjmu musí být vždy podmíněno nějakým ekonomickým efektem a Pirk označuje plošné navyšování mezd za relikt socialismu.

Samozřejmě, že sestra s tou nejvyšší kvalifikací, pracující na pooperačním oddělení nebo jednotkách intenzivní péče, musí mít podstatně vyšší plat či mzdu než sestra na řadovém lůžkovém oddělení, protože její práce je mnohem náročnější a vyžaduje mnohem vyšší kvalifikaci, připomíná Pirk.

Průměrný příjem sester se v posledních letech velice zvyšoval a překročil již 40 000 korun měsíčně. „Takže požadovat peníze do zdravotnictví na platy sester můžeme, ale rozhodně ne tímto způsobem,“ míní přednosta Kardiocentra IKEM.

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 20:50.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované