Hlavní obsah

Glosa Jiřího Přibáně: Prezidentský úřad není obchodní společnost

Záhady Josefa Klímy z 5. 9. 2019: Glosa Jiřího Přibáně o byznysu a prezidentském úřadu.Video: Josef Klíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sociolog Jiří Přibáň se ve své glose zamýšlí nad nutností demonstrace síly proti zneužívání moci.

Článek

Červnová demonstrace na Letné podle Jiřího Přibáně ukázala, že Milion chvilek pro demokracii není jen nějaký spolek jurodivých studentů, kteří nevědí, co chtějí. Ukázala podle něj něco důležitého – že v každé zemi existuje kromě moci také síla.

„Tato demonstrace byla demonstrací síly, která nechce měnit, ale spíš bránit současný ústavní demokratický pořádek proti těm, kdo možná mají moc, ale ne absolutní. My se tou silou snažíme zabránit tomu, aby absolutní moc získali. Je to jedna z těch chvil, kdy v osudu každé země se proti sobě staví síla a moc. Ulice protestuje proti tomu, aby moc nebyla zneužívána. Ale nestačí to. Potřebujeme také tu alternativní moc – politiky, demokraty, kteří budou schopni se postavit proti tomu, kdo moc zneužívá, kdo ústavu nerespektuje, kdo nerespektuje demokracii, kdo nerespektuje vůbec nic kromě jeho samého a jeho osobních a obchodních zájmů,“ říká Přibáň.

Prezidentský úřad ani žádný jiný úřad nemá být podle něj obchodní společností, ale má bránit ústavní moc, ústavní svobody, svobody všech občanů. Proto je podle Přibáně důležité proti této moci postavit sílu, jak ji reprezentuje Milion chvilek pro demokracii.

Glosa je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 20:50.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované