Hlavní obsah

Glosa: Kdyby nebylo Senátu, je to na emigraci

Záhady Josefa Klímy: Kdyby nebylo Senátu, je to na emigraci. Komentátor Alexandr Mitrofanov se ve své glose vrací k senátním a krajským volbám.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Komentátor Novinek Alexandr Mitrofanov se ve své glose vrací k senátním a krajským volbám.

Článek

U výtahu jsme se potkali s paní sousedkou. Byla opravdu rozčílená. Nemá smysl chodit k volbám, burácela, protože člověk pro někoho hlasuje, ten pak vyhraje volby, ale stejně s ním nikdo nepočítá. Měla samozřejmě na mysli výsledky ANO v krajských volbách.

Řekl jsem jí, že taková jsou pravidla. Při poměrném systému hlasování je tomu tak, že vítězem není ten, kdo získal nejvíc hlasů ve volbách, ale ten, kdo sestavil většinu v tom kterém orgánu. Například v zastupitelstvu. Paní říkala, že v tom případě je třeba všude zavést většinový systém.

Tak jsem jí na to řekl, že většinový systém máme v Senátu, a tam ANO, kvůli kterému se rozčilovala, příliš neuspělo. Takže ani většinový systém ANO příliš nepřeje. A na to řekla, že Senát tady zavedl stejně Havel a že Senát stejně nikdo nepotřebuje.

Řekl jsem jí na to, že Senát je podle mě jediná věc, kvůli které to tady ještě vůbec za něco stojí. Jinak by to bylo na emigraci. Na to mi zmíněná dáma řekla, že to je věc názoru a rozloučili jsme se. Proč to vyprávím? Protože to je dost typická věc, tyhle názory slyšíme dost často. A není to žádný objev. Je to jen to, co máme kolem sebe a s paní sousedkou budeme bydlet dál v jednom vchodu.

Celou glosu Alexandra Mitrofanova si můžete pustit v úvodním videu.

Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované