Hlavní obsah

Glosa: Strašit umí nejlíp Babiš

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Andrej Babiš týden před volbami 2017 na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny, která se zabývala údajnou hrozící krádeží českých zásob lithia.

Reklama

Článek

Strach z neznámého je lidské mysli vlastní a politici to umí dobře využít, během kampaně obzvlášť.

Moderní výchova se ubírá směrem k respektu k dítěti, a proto se čím dál méně používá metoda strašení. Čert od Mikuláše není v kurzu. Rodičům se nechce dítě obelhávat, nechtějí získávat krátkodobou výhodu výměnou za riziko traumatu. Co to má společného s politikou? Dost.

Především skutečnost, že do předvolebních kampaní podobný pokrok nedošel. Tam jsou strašáci stále populární. A jak se volby blíží, budou jejich řady houstnout. Po zkušenostech z volebních klání minulých let si ještě ani nedovedeme představit, jakou budou mít podobu. Už teď ale první vylézají zpod postelí a starých skříní.

Například společná evropská měna euro. Tu si vybrala ministryně financí Alena Schillerová, aby polekala potenciální voliče. S jeho přijetím může prý „dojít ke znehodnocení úspor občanů“, varuje. A nějak náhodou zapomene zmínit mnohem hmatatelnější nebezpečí pro účty a peněženky, a to narůstající inflaci, na jejímž vzedmutí má sama Schillerová a vláda, v níž sedí, značný vliv.

Jenže inflace už tady je. Češi si velmi rychle všimli, že za svoji výplatu toho ve znovuotevřených službách a obchodech pořídí jaksi méně. A každý, kdo se někdy pokoušel někoho vystrašit třeba jen u táboráku, ví, že lépe se straší něčím neznámým, něčím, co teprve hrozí.

I proto letos určitě nezůstane stranou ani evergreen strašení – uprchlická vlna. Vždyť tuhle kartu vytáhl premiér Babiš už v březnu. „Zaprvé budeme mít tady migranty, které oni by chtěli,“ nastínil, jak by podle něj vypadalo Česko, kdyby se vlády ujali Piráti.

Pirátská strana, která ještě nevládla, se brání a v kampani samozřejmě také straší, jenže tolik jí to nejde. Straší, že současná vláda nebo jí podobná bude pokračovat další čtyři roky. Ale to je chyba. Jak jsme si řekli: Takhle se nestraší! Toho se volič nelekne, protože to právě zažívá. Chce to něco, co si můžeme teprve představovat. Bubáka za rohem!

Jako naprosto ideální by se jevil opět nějaký prvek z periodické soustavy, ukrytý pod zemí někde hluboko v horách. Krádež národního bohatství v podobě tajemného lithia se jako strašidlo osvědčila skvěle.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované