Hlavní obsah

Glosa: Polský náčelník musí mezi poddané

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Jarosław Kaczyński dodnes nemá ve straně vychovaného nástupce.

Reklama

Článek

Stane se podřízeným svých podřízených. Zatím to ještě není oficiální, ale všechno nasvědčuje tomu, že Jarosław Kaczyński po pěti letech vládnutí ze zadní lavice nastupuje přímo do vlády.

Nejmocnější polský politik dosud seděl v pohodlí své stranické kanceláře, přijímal audience, rozdával úkoly a všechny a všechno v Polsku udržoval v neustálém napětí a konfliktu. V tom se totiž cítí jako ryba ve vodě.

Teď mu ale konflikt uvnitř jeho Sjednocené pravice málem přerostl přes hlavu. Ambiciózní a radikální koaliční partner, ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro, začal předsedovi okopávat kotníky a brousit si zuby na jeho politické dědictví.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Aby si jednasedmdesátiletý politik – možná naposledy – zjednal pořádek a ochránil svého premiéra Mateusze Morawieckého, vstoupí podle spekulací po 13 letech znovu do vlády. Informace sice bude mít z první ruky, ale o žádné jeho vítězství nejde.

Pro politika, o kterém je známo, že si rád přispí, tak chystané křeslo vicepremiéra neznamená jen dřívější budíček. Ukazuje také slabost jeho strategie: nemá jasného nástupce, a kdyby teď odešel, jeho ministři se pobijí mezi sebou.

Kaczyński si totiž za léta v politice nedokázal vychovat jasného dědice. Se svými poddanými navíc zachází krutě a během chvilky se jich dokáže nemilosrdně zbavit. Nepřipomíná vám to někoho?

Reklama

Související témata:

Doporučované