Hlavní obsah

Glosa: Před volbami jsme dostali svou zamilovanou hračku

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

ČSSD měla před minulými volbami touto dobou v průzkumu 14 procent, nakonec dostala polovinu. Na snímku volební lídr z roku 2017 Lubomír Zaorálek.

Reklama

Článek

Nedávno jsem v podcastu Trafika zkusil svým hostům položit otázku, na kterou bych ani já nedokázal s jistotou odpovědět. Schválně vám ji na úvod – v mírně pozměněné verzi – dám taky:

V červencovém volebním modelu agentury Median bylo první hnutí ANO, druhá koalice Spolu a třetí koalice PirSTAN. Víte ale, kdo byl na druhém místě v červencovém modelu Medianu v roce 2017, před minulými volbami?

Trocha kontextu, než přijde správná odpověď. Myslím, že můžu mluvit nejen za sebe, ale i za většinu svých kolegů, kteří se v médiích zabývají politikou: průzkumy veřejného mínění máme moc rádi.

Zároveň ale když o nich diskutují třeba kolegové z Vlevo dole, správně vždycky připomínají, že je to jenom odraz té chvíle, kdy se průzkum dělal. Jinými slovy, že sama čísla z května nemáte brát pro reálné volby v říjnu zas tak vážně.

Jenže ono se to možná zmíní, ale zjišťuji, že spousta mých přátel – jinak se skvělou orientací v politice – má tendenci občas průzkumy brát dost fatalisticky. A já občas vlastně taky. Jsou to totiž jasná a jednoduše představitelná čísla, proti kterým neurčité slovní poučky typu „tohle ještě nemusí nic znamenat“ úplně nefungují.

Lidé přirozeně zapomínají, takže si asi za čtyři roky nebudete pamatovat na vývoj preferencí před letošními volbami. Naštěstí internet a kolega Šídlo mají v paměti všechno, takže se jednoho z nich můžete zeptat. Třeba na to, jak to bylo dva a půl měsíce před volbami v roce 2017, protože díky tomu si pak jednoduše představíte, jak červenec pro říjen opravdu nemusí nic znamenat.

Takže zpátky k mé otázce: už víte, kdo byl ve zmiňovaném průzkumu před minulými volbami druhý za hnutím ANO?

Připomeňme, že volby dopadly procentuálně 29 pro ANO, 11 pro ODS, 10 pro Piráty a SPD, 7 pro komunisty a ČSSD a 5 pro lidovce, TOP 09 a STAN.

Pro někoho možná moment překvapení: druhá za hnutím ANO byla v průzkumu KSČM se 14,5 % hlasů, tedy s dvojnásobkem toho, co doopravdy dostala v říjnu. Podobně ČSSD se 14 % v průzkumu a 7 % o dva měsíce později. A naopak Piráti se podle Medianu z července 2017 vůbec neměli do Sněmovny se 4 % dostat.

A jen aby nedošlo k omylu – rozhodně to není tak, že by průzkumy byly zbytečné. Když se podíváte v průzkumech roku 2017 dál, zjistíte, že ty obecné trendy, které se pak promítly do voleb, pozorovat můžete.

Samozřejmě, tohle není žádná analýza, která by vám chtěla říct, že volby dopadnou úplně jinak, než teď vidíte z průzkumů. Je to jen drobný myšlenkový experiment, který vám, kdo ví, třeba vyvstane v paměti v momentě, až vám někdo bude rezignovaně tvrdit, že už je to letos všechno stejně rozhodnuté. Volby jsou 8. a 9. října.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované