Hlavní obsah

Glosa: Psychóza je mnohem nebezpečnější než viróza

Glosa Jiřího Přibáně: Karanténa je historicky slovo pocházející ze středověkých Benátek a město se jí bránilo proti zavlečení nákazy.Video: Josef Klíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Český právník a sociolog Jiří Přibán se ve své glose zamýšlí, proč je psychóza z nákazy horší než strach, že se nakazíme.

Článek

Karanténa je historicky slovo pocházející ze středověkých Benátek a město se těmi 40 dny izolace bránilo proti riziku morové nákazy. Proto lodě, než mohly vplout do města, musely pobýt v izolaci neboli karanténě. Není to tedy opatření, které by bylo neznámé, ale je mimořádné.

My v současné době prožíváme v souvislosti s koronavirem také takovou globální karanténu v různých částech zeměkoule a měli bychom si asi uvědomit, že ke globální společnosti zrovna tak jako k té středověké patří, že lidé si mezi sebou vyměňují zboží, myšlenky a zkušenosti, a občas ta karanténa k tomu patří.

Ale neměli bychom ji brát jako něco automaticky normálního. Protože ten strach z virózy a z nákazy je koneckonců vždy méně nebezpečný ve srovnání s psychózou, která může vzniknout z našich obav, že bychom se nakazili. Psychóze se totiž vždycky budeme bránit mnohem hůř než viróze a neexistuje před ní žádná prevence.

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu.

Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované