Hlavní obsah

Glosa rapera Lipa: Zvláštní vztahy Andreje Babiše

Záhady Josefa Klímy: Hudebník Lipo glosuje počínání premiéra Andreje Babiše v roli diplomata.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Mladý hudebník Lipo se ve své glose zamýšlí nad novou rolí Andreje Babiše, ve které našel zalíbení.

Článek

Termín zvláštní vztahy poprvé použil Winston Churchill na konci 2. světové války, aby jimi vyjádřil těsné kulturní a diplomatické vazby mezi Velkou Británií a USA.

Premiér Andrej Babiš, který podle rapera Lipa debatě anglosaského střihu nikdy neholdoval, se však našel v nové činnosti. A to je činnost, která se odehrává na mezinárodním poli, činnost státnická. „Chápu, že to je činnost, která je mu o něco příjemnější než řešení domácích problémů, které se týkají možného dotačního podvodu nebo čerstvě podezření z korupčního jednání místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka. Mimochodem – toho samého hnutí, které vznikalo na protikorupčním étosu,“ říká Lipo.

Premiér Babiš nedávno navštívil ve Washingtonu amerického prezidenta Donalda Trumpa, kterému předal „vkusný“ dar ve formě střelné zbraně.

Více než toto transatlantické přátelství dvou politických podnikatelů ale přijde Lipovi zajímavá jiná schůzka, která se odehrála na konci minulého roku v České republice. Schůzka Viktora Orbána a Andreje Babiše. Babiš se nezdráhal Orbána nazvat svým přítelem. A to je podle Lipa moment, kdy bychom měli všichni zbystřit. „Jestli někdo v současné Evropě představuje nacionální a autokratické tendence v plné kráse, pak je to právě Orbán a jeho vládní strana Fidesz. Ti se vůbec neštítí ovlivňovat veřejná média, přepisovat kreativně ústavu a celou historii národa tak, aby se jim hodila do jejich vyprávění. Stejně tak vzývají nacionální resentimenty. Jestli se Babiš našel v nové roli zahraniční diplomacie, měl by budovat své zvláštní vztahy s někým jiným než s Orbánem,“ uzavírá svou úvahu Lipo.

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře běží na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Doporučované