Hlavní obsah

Glosa: Rozděleni home officem

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Výrobní linku si domů nevezmete, to je fakt. Ale ani home office není žádná selanka.

Reklama

Článek

Kdo má dojem, že kancelářští pracovníci, kteří mohou pracovat z domova, jsou na tom výrazně lépe než manuální profese, má díky nízké nezaměstnanosti příležitost si to zkusit.

Česká republika řadu let kraluje mezinárodním žebříčkům s nejnižší mírou nezaměstnanosti. Počet nezaměstnaných byl poslední roky tak nízký, že přepisoval učebnice ekonomie. A s tím souvisely i značné výhody pro české pracovníky, které by šlo shrnout do dvou tvrzení: kdo chtěl, práci si našel, a komu se práce nelíbila, tak si našel jinou.

Přes takto příznivé roky pro pracovníky, kteří si mohli vybírat, se na konci loňského roku ukázalo, že stále existují dva tábory. Těch, kteří pracují v kancelářích, a těch, co pracují fyzicky. Buď se skutečně pracuje v továrnách, kde takzvaně levá i pravá ruka maká, anebo se relaxuje v kanceláři.

Rozbuškou těchto zakořeněných pocitů se stala diskuze kolem práce z domova, k níž jsou kvůli pandemii tlačení pracovníci všude tam, kde je to možné. Tedy v překladu – v kancelářích to jde, v továrnách ne.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Teprve s prací z domova se tak podle některých lidí z továren ukázalo, jak zbyteční vlastně kancelářští jsou. Zkrátka výroba musí jet a obráběcí stroj si do obyváku nenastěhujete.

Je za tím možná trocha závisti, ale hlavně nedostatek zkušenosti. Pro řadu kancelářských práce z domova vypadá, asi jako kdybyste si do továrny ke strojům vzali své děti a psa, kteří co chvíli něco potřebují, ale přesto se očekává, že své pracovní povinnosti na 100 procent splníte.

Představa špinavé práce v továrně proti teplým místečkům v kancelářích je prostě už dávno mimo. Řada lidí pracujících třeba v bankách na menších městech pobírá mzdy, za které by někteří manuálně pracující ani nevstali z postele, naopak třeba dělníci v automobilovém průmyslu jsou královsky zaplacení. Každý si to může ověřit sám – i přes pandemii má Česko stále oficiálně v mezinárodním srovnání nejnižší nezaměstnanost. Kdokoli, kdo po tom touží, tak může změnit pozici a vyzkoušet si práci z domova na vlastní kůži.

Reklama

Související témata:

Doporučované