Hlavní obsah

Glosa: Školy jsou priorita, takže se zavírají první

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Getty Images

Kupovat si čas zavíráním škol nemá bez plánu, jak dál, žádný smysl.

Reklama

Státní svátek 28. října přichází v boji s covidem jako na zavolanou.

Článek

Glosu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Píše se 22. říjen 2021. Klíčovými spojenci státu v páté vlně pandemie se stávají hrabě Gyula Andrássy mladší a takřečení muži 28. října 1918. Ten první jménem Rakouska-Uherska 27. října souhlasil s podmínkami příměří a se sebeurčením národů monarchie, díky těm druhým jsme o den později měli samostatné Československo – a máme státní svátek. Obklopený dvěma dny podzimních školních prázdnin.

Dějiny jdou hygienikům a politikům na ruku. Kdyby Andrássyho nóta nesla jen o týden pozdější datum, museli by příští týden buď školy nechávat otevřené, anebo vyhlásit nějaké mnohem nápadnější, bolestivější, anebo – i to je dokonce možné – promyšlenější opatření.

Kdežto takhle jim stačí jen doporučit, aby se k 28. říjnu a dvoudenním prázdninám přilíply ještě další dva dny ředitelského volna – a už tu máme celý příští týden, kdy jsme rozbili dětské kolektivy, odpískali výuku a koupili si trochu toho času pro krušný pandemický podzim. Bude například zavřeno 14 ze 16 základních škol, které zřizuje město České Budějovice.

Známá vládní proklamace „školství je priorita“ konečně vyjevuje svůj pravý význam: priorita školství spočívá v tom, že když jde do tuhého, školy se zavírají jako první.

Vynuceně nechávat děti doma dva dny navíc, příští pondělí a úterý, to samo o sobě nic neřeší (o tom, kolik to stojí peněz, ani nemluvě). Podle odborných předpovědí je prakticky jisté, že za týden budou covidová čísla ještě horší než dnes, čili koupený čas bude spotřebován – a dál? Příští svátek je až 17. listopadu…

Podle posledních informací se 1. a 8. listopadu bude testovat ve školách v těch okresech, kde je situace nejhorší. Respirátory ve třídách nebudou, kromě tváří neočkovaných učitelů. Dobrá. Ale máme pro školy strategii a mohli bychom ji vidět? Nesplněný úkol pro příští vládu.

Reklama

Související témata:

Doporučované