Hlavní obsah

Glosa: Složité zelené návraty

Foto: ČTK / Seznam Zprávy, ČTK

Když Olga Zubová (vpravo) pomohla shodit vládu Mirka Topolánka (vlevo) uprostřed českého předsednictví EU, byla to hvězdná chvíle její Demokratické strany zelených. První a nadlouho poslední. Až dodnes.

Reklama

Článek

O Demokratické straně zelených jste patrně naposledy slyšeli v roce 2009. Pokud vůbec. A pak až ve čtvrtek, kdy se zjevila v předvolební debatě České televize.

Milovníci českého politického bizáru, tedy české politiky jako celku, prožívali při předvolební krajské debatě věnované Liberecku okamžiky opravdového štěstí. Kandidátka DSZ Marie Palová naplnila veškerá očekávaní spojená se stranou, u jejíhož zrodu stál před 11 lety Jaromír Soukup a jejíž volební výsledky jsou od té doby pozoruhodně vyrovnané: vždy úplně propadla, pokud tedy vůbec kandidovala.

Po ukončení debaty zůstala v divákovi jediná otázka: Proč? Kdo a jak v ČT vybírá hosty?

Odpověď je jednoduchá. DSZ vyšla v průzkumech volebního potenciálu agentury Kantar jako černý kůň nadcházejících voleb s nadějí zasednout hned ve třech krajských zastupitelstvech, přestože není schopna sestavit ani kompletní kandidátky.

K tomu se dá poznamenat jediné. Autor této poznámky s uspokojením konstatuje, že renomovaná agentura je schopna odhadnout výsledky voleb zhruba stejně spolehlivě jako on sám. Tedy na kilometry daleko od skutečného výsledku.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

A jak se to stane? Je docela dobře možné, že si lidé v průzkumech spletli Demokratickou stranu zelených se Stranou zelených, což je zhruba stejné jako zaměnit Německou demokratickou republiku se Spolkovou republikou Německo.

Pro české Zelené, kteří před deseti lety opustili nejvyšší politiku a teď jen smutně sledují, jak jejich pozici umírněné alternativy pro mladší liberální voliče zabrali Piráti, to je povzbuzující a zdrcující zpráva zároveň. Jejich značka i po letech volebních neúspěchů stále žije a strana může snít o tom, že se jí povede velký comeback a jednou obsadí podobně důležitou pozici, jakou mají Zelení třeba v Německu.

Pokud si vás ale, milí Zelení, potenciální voliči dokážou splést s Demokratickou stranou zelených, úplně bych na to nesázel.

Reklama

Doporučované