Hlavní obsah

Glosa: 3 inspirativní ženy voleb. Kdy jich bude 300?

Foto: Seznam Zprávy, ČTK

Pirátka Adéla Šípová na snímku z volební kampaně v létě 2020.

Reklama

Článek

V letošních krajských a senátních volbách výrazně zazářily tři ženy. Všechny jsou tak rozdílné, že si v nich inspiraci k vlastní kandidatuře může najít konzervativní i liberální volička.

Pirátka Adéla Šípová nečekaně vyhrála první kolo senátních voleb v Kladně a ve druhém kole se utká s občanským demokratem Petrem Bendlem. Čtyřicetiletá advokátka má pět dětí. A ukazuje, že i v českém prostředí, kdy se od matky stále očekává hlavně péče, opravdu lze vybudovat kariéru a ještě jít do politiky. Což může imponovat mladým a liberálně založeným ženám.

Bývalá novinářka a vítězka voleb ve Středočeském kraji za Starosty a nezávislé Petra Pecková je zase příběhem, že se ženy nemají bát ambicí postoupit z komunální úrovně výš. Deset let pracovala ve vedení středočeských Mnichovic, aby letos zazářila v souboji s hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou. A může tak být příkladem pro stovky žen v regionální politice, aby si řekly o místo na kandidátkách i v jiných volbách.

Občanské demokratce Miroslavě Němcové nechybělo mnoho k vítězství hned v prvním kole senátních voleb v Praze 1. Němcová není zrovna prototyp bojovnice za ženská práva v politice. Je proti kvótám, sama by prý s malým dítětem do politiky nešla a dlouhodobě zdůrazňuje, že ženy s rodinou si musí vstup do vysoké politiky dobře rozmyslet. Jenže právě Němcová může zase inspirovat konzervativněji založené ženy, že cesta do politiky vede i s image umírněné dámy. A bez hlasitého feminismu liberálního střihu, kterého se takové voličky trochu štítí.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Čím víc takových různorodých ženských příběhů v politice bude, tím lépe. Protože celkově to v Česku pořád není žádná sláva. Posledních deset let ve většině voleb kandiduje zhruba třetina žen a pětina jich uspěje. A to je poměr, který se nijak výrazně nelepší. Větší úspěšnost mají ženy jen v komunálních volbách. Zřejmě se zde tolik nebojí do politiky jít a také se spíš dostanou na slušná místa na kandidátkách.

Ani letos jsme v krajských volbách neviděli mnoho lídryň. I na kandidátkách progresivní Pirátské strany letos byly jen tři, což lídryně v Moravskoslezském kraji Zuzana Klusová označila za smutné. V hnutí ANO vedly kandidátku dvě ženy, stejně tak u ČSSD a Starostů.

A jazykové okénko na závěr. Pokud se vám slovo lídryně nezdá, je to opravdu jen tím, že ho skoro nevídáte. Třeba obyčejných kolegyň je všude spousta a to slovo díky tomu nikomu divné nepřijde.

Anketa

Jste celkově spokojeni s tím, jak dopadly krajské volby 2020?
Ano.
31,4 %
Ne.
26,7 %
Tak napůl.
34,9 %
Je mi to lhostejné.
7 %
Celkem hlasovalo 14593 čtenářů.

Reklama

Doporučované