Hlavní obsah

Glosa: Trump neumí odejít, bláznivá reality show pokračuje

Glosa rapera Lipa: Trump neumí odejít, bláznivá reality show pokračuje.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

O kvalitách politika svědčí nejen způsob, jakým se do funkce dostal a jak se jí zhostil, ale i to, jakým způsobem umí odejít, říká ve své úvaze hudebník Lipo.

Článek

Ve Spojených státech již de facto skončily dlouho očekávané prezidentské volby – a skončily vítězstvím demokratického kandidáta Joea Bidena. Je zřejmé, že minimálně pro jednu osobu na světě tomu tak určitě není a ještě dlouho nebude. Tou osobou je dosluhující prezident Donald Trump. Kdo ví, možná ještě právě teď píše na sociální sítě, jak se bude soudit, že tyto volby byly ukradeny, nebo že se sčítání nakonec zázračně otočí v jeho prospěch.

Domnívám se, že o kvalitách politika svědčí nejen způsob, jakým se do funkce dostal a jak se jí zhostil, ale i to, jakým způsobem umí odejít.

Trump jako správný populista překračoval po celou dobu svého působení řadu ústavních zvyklostí. I tak je ale do očí bijící srovnání, jakým stylem přijal prohru on a jak ji v minulosti přijali třeba republikáni John McCain či George W. Bush.

Nenechme se prosím zmást: Trump je možná egomaniak, ale není naivní. Musel od počátku vědět, že korespondenční hlasy, které letos i kvůli covidu sehrály ve volbách zásadní roli, budou připsány většinově ve prospěch jeho politického soupeře. Spíše se mu však hodí, i s ohledem na jeho budoucí působení v politice, posilovat legendu, že mu prezidentství bylo zcizeno.

Musím říct, že hodnoty demokracie při pohledu na toto bláznivé počínání krvácí a radují se snad už jen jeho skalní příznivci, stoupenci politiky jakožto bláznivé reality show.

Trumpismus s vítězstvím Joea Bidena v prezidentských volbách ze scény nezmizí. Je ale dobře, že jeho hlavní představitel už nebude mít k hlásání svých názorů zajištěnou tak úctyhodnou tribunu, jakou mu poskytoval úřad prezidenta Spojených států amerických.

Celou glosu rapera Lipa si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované