Hlavní obsah

Glosa: Umíráme NA covid, smiřme se s tím

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Tahle hra se slovíčky, nebo spíš s předložkami, je velmi nedůstojná.

Reklama

Článek

Dnes budu osobní. Mám ve svém okolí několik mně velmi blízkých lidí 90 plus. A mám o ně samozřejmě strach. Protože jejich zdraví je věku odpovídajícím způsobem křehké. Tu je to angina pectoris, tu snížená průchodnost cév. A je jasné, že útok koronaviru by byl v jejich případě velmi záludný.

Nenalhávám si, že tu budou věčně. Ale také vím, že se stále drží a jsou lidově řečeno čupr. Tudíž pokud se jim podaří vyhnout se covidu, mají před sebou určitě měsíce, spíš roky. A o ty já velmi sobecky stojím.

Stejně tak dobře vím, že přes všechna hygienická opatření se jim koronavirus vyhnout nemusí. A i s tím se, byť velmi nerad, dokážu smířit. Ale jestli se pak přede mě postaví někdo a řekne mi, že to bylo S covidem, a ne NA covid, protože to bylo přece selhání slabého srdce, asi nebudu dalek fyzického násilí.

Tahle hra se slovíčky, nebo spíš s předložkami, je velmi nedůstojná. Znevažuje smrt těch, jejichž imunitní systém si s koronavirem neporadil. A je vážně jedno, jestli byli tlustí, staří, oslabení jinou nemocí. Odborný termín, který navíc zní vážně otřesně, je polymorbidní.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Předložková přetahovaná je také znevažováním pocitů těch, kteří o své blízké přišli. Za statistickým číslem překračujícím hranici šesti set stojí lidské příběhy. Nejen ty, jež skončily, ale násobně více těch, které pokračují a musejí se s tou ztrátou vyrovnat.

Vím, kde se to bere. Je to cílená snaha některých politiků oslabit strach v lidech a přesvědčit je, že zas takovou pohromu nedopustili. A mnoho z nás se nechá přesvědčit rádo, protože toužíme dál žít normálně, a ne v permanentním strachu a panice. Chápu to.

Přesto jsem přesvědčený, že bazírováním na předložce umírá NA covid, a ne S covidem lidskost, ohleduplnost a schopnost empatie v nás. Tedy to, co nás hlavně odlišuje od zbytku zvířecí říše. A to je možná to nejhorší, co nám koronavirus způsobuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované