Hlavní obsah

Glosa: V Číně se políbilo to nejhorší z komunismu i kapitalismu

Lipo
Básník, raper

Glosa rapera Lipa: V překvapivě agresivním dopisu čínské ambasády jsou jako výhrůžka nepřekvapivě použity ekonomické argumenty: Škodovka by mohla prodávat míň aut a Kellnerova PPF uzavřít míň úvěrů.Video: Josef Klíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Raper Lipo glosuje, že peníze z Číny nám nesmrdí, ale za jakou cenu.

Článek

Na současnou Čínu se můžeme dívat z vícero úhlů pohledu. Prvním je pohled ekonoma, který nezastírá obdiv nad jejím bezprecedentním ekonomickým růstem. Čína staví, zbrojí, bohatne. V některých relevantních ukazatelích už předběhla Spojené státy, které po desetiletí vévodily žebříčku ekonomických velmocí.

Nebo naopak můžeme sestoupit z výšin ekonomických teorií a podívat se na Čínu jinou, více lidskou optikou. Tento pohled nám nabídla třeba Radka Denemarková ve svém románu nazvaném Hodiny z olova. Její zkušenost s Čínou už není tak radostná. Skrze lidské příběhy popisuje zemi opírající se o represivní aparát, zemi „Velkého bratra“, zemi, kde jsou špiněna lidská práva, zemi, jejíž totalitní praktiky někteří zakusili před rokem 1989 u nás.

Jenže přece jen je tu nepatrný rozdíl: u nás se před rokem 1989 stály obrazně řečeno „fronty na banány“, ale do Číny se jezdí s touhou zbohatnout.

O diplomatické praxi Číny jsme se mohli nedávno dozvědět z textu, který čínská ambasáda poslala dnes již zesnulému předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi. Ten chtěl oficiální cestou navštívit ostrov Tchaj-wan, jehož snahy o větší nezávislost komunistická Čína dlouhodobě popírá.

V překvapivě agresivním textu jsou jako výhrůžka nepřekvapivě použity zase ekonomické argumenty: Škodovka by v Číně mohla prodávat míň aut a Kellnerova PPF uzavřít míň úvěrů. Alespoň hned líp chápeme, proč se PPF snaží pomocí marketingové agentury pokoutně vylepšit obraz komunistické Číny ve veřejné debatě. Má k tomu své důvody.

Císař Vespasianus by řekl: Pecunia non olet neboli: Peníze nesmrdí.

Pravdu má Radka Denemarková, když tvrdí, že v Číně se políbilo to nejhorší z komunismu i kapitalismu zároveň.

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 20:55.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované