Hlavní obsah

Glosář: Šádkův klub na rozcestí a kejkle, k nimž snad liga nepřistoupí

Foto: Pavel Mazáč / CNC /, Profimedia.cz

Adolfa Šádka čeká horké léto. Bude muset dostat Viktorii Plzeň do stavu, kde budou výdaje odpovídat příjmům.

Reklama

Třetím sestupujícím je Příbram. Ale sestoupí doopravdy? Nejen ke spekulacím o změně ligového modelu „nadivoko“ se ve svém pravidelném pondělním glosáři vyjádřil Luděk Mádl, fotbalový expert Seznam Zpráv.

Článek

Je to deset let, co se v Plzni poprvé juchalo při oslavách mistrovského titulu po vítězství ve fotbalové lize. Adolf Šádek, donedávna ředitel či manažer Viktorie Plzeň, nyní už její majitel, si to pak s klubem vyznávajícím červenomodré barvy zopakoval ještě čtyřikrát. Nabízí se otázka, jestli už se éra Viktorie Plzeň coby velkého hráče českého fotbalu uzavírá.

Nástup Viktorie Plzeň přišel s koncem působení Ivana Haška v čele Fotbalové asociace ČR, s příchodem Romana Berbra do výkonného výboru a nástupem jeho manželky Dagmar Damkové do čela komise rozhodčích, který mimochodem v rozhodující chvíli podpořil i Karel Poborský, tehdy člen výkonného výboru FAČR, dnes kandidát na předsedu.

Ne, Viktoria zdaleka nevyhrávala tituly jen díky přízni rozhodčích, to by bylo nespravedlivé tvrzení. Základ tkvěl v kvalitní sportovní koncepci trenéra Pavla Vrby a ve vysoké efektivitě práce managementu.

Berbr, taška a léta, co už se nevrátí

Nicméně když v září 2012 přišel šéf Sparty Daniel Křetínský s konceptem aféry „černé tašky“ o systematické podpoře rozhodčích směrem k jednomu klubu, věděl, o čem mluví. Každopádně touto nátlakovou akcí dosáhl toho, že rovina už nebyla nakloněná výhradně jedním směrem.

Leč Sparta, potýkající se s neustálými vlastními reorganizacemi, se v uplynulé dekádě radovala z titulu jedinkrát, v sezoně 2013/14.

Trofeje v sezonách 2010–2021

Mistrovské tituly: 5 Viktoria Plzeň, 4 Slavia, 1 Liberec, Sparta.

Pohárové trofeje: 3 Slavia, 2 Mladá Boleslav, Sparta, 1 Jablonec, Liberec, Olomouc, Zlín.

Mimochodem, když se na dvě sezony (2016–18) podařilo dostat komisi rozhodčích do neutrálních rukou polského experta Michala Listkiewicze, zaznamenala v tomto období titul Slavia – a opět Viktoria Plzeň. Po příchodu Jindřicha Trpišovského do Edenu žijeme nyní ve slávistickém období. A zdá se, že éra plzeňská už skomírá.

Leckdo to připisuje tomu, že Roman Berbr je už od října takříkajíc mimo provoz, protože je podroben trestnímu stíhání. To se týká údajné defraudace peněz Plzeňského krajského fotbalového svazu a ovlivňování zápasů Slavoje Vyšehrad.

Co se týče ligové problematiky, prosvitlo z policejních spisů do médií jen pár zmínek o Královcově „suchým hajzlu“ v loňském finále Mol Cupu, kdy efekt přinesla návštěva sparťanského činovníka Josefa Kruly na Strahově. Dozvěděli jsme se také něco maličko o tom, jak i přes Romana Berbra řešili nasazení rozhodčího k utkání slávističtí funkcionáři Jaroslav Tvrdík a Jan Nezmar. A z archivů se vynořil také příběh o Adolfu Šádkovi a jeho lakýrkách – více zde.

Za dlouhé měsíce, které uplynuly od Berbrova zadržení, se nic dalšího o ovlivňování ligy ven na povrch nedostalo. A je otázkou, zda se někdy dostane. Ačkoli asi jen málokdo věří tomu, že by se v lize odehrálo všehovšudy jen tohle málo, co jsme si právě popsali.

Tak jako tak nevnímám pokles Viktorie Plzeň na pátou ligovou příčku jako nějaký přímý důsledek Berbrova pádu. V první řadě jde o záležitost spojenou s generační obměnou, která prostě a jednoduše nevedla znovu na vrchol. Tam je nyní napevno usazená Slavia. A za ní by se ráda chystala ke skoku Sparta, spoléhající nyní na Pavla Vrbu a jeho schopnosti. V kontextu let nedávno minulých se jako plzeňská ostuda jeví aktuální realita, v níž před Viktorií v tabulce skončí Jablonec i Slovácko. A Plzeň navíc stále ještě potřebuje získat v posledním kole v Opavě bod jistoty, který ji v rozpisu evropských pohárových předkol bezpečně udrží před Libercem a Pardubicemi.

Tři sezony ve skupinové fázi Ligy mistrů jsou minulostí, peníze jsou utraceny, nahlas se hovoří o tom, že Viktoria sešněrovává sezonní rozpočet odněkud ze 600 milionů korun zhruba na polovinu. Její ekonomický náskok na Jablonec či Baník Ostrava zmizel nebo se ztenčil na minimum.

Baník se ale dosud nedokázal mentálně přepnout z hladiny průměrnosti a provincionalismu, pořád jako by nevěděl, jestli hrát s odchovanci, nebo nakupovat, jestli spíš investovat, nebo šetřit, jestli hrát kombinační fotbal, nebo agresivní, jestli sázet na mladé, nebo na veterány. A hlavně mu ke spokojenosti stačí vyhrát jednou dvakrát za měsíc, což na špičku opravdu nestačí. Zvlášť když teď kvůli covidu neměl v zádech masivní podporu svých fanoušků.

Aktuální baníkovská průměrnost se teď Viktorii zrovna hodila, protože už opravdu velenutně potřebovala vyhrát. A když nebudeme počítat Kuzmanovičovu tyč ve druhé minutě utkání, tak jí v tom Baník v neděli nijak zvlášť nepřekážel.

Kdo se vejde do Bílkova kádru?

Michal Bílek tak po prohrách se Spartou, Pardubicemi a se Slavií ve finále Mol Cupu konečně s týmem zabral. Kdyby ne, možná si mohl pomalu jít hledat nějakou práci zase někam do Kazachstánu.

Teď už je ale skoro jisté, že se s Viktorií propasíruje do druhého ze čtyř předkol nové Konferenční ligy, kde mimochodem může narazit na Tobol nebo Karagandu z už zmíněného Kazachstánu. Ale možností tu budou kvanta. Kupříkladu Aris Soluň nebo DAC Dunajská Streda. Nebo třeba mezi sparťany stále „populární“ Häcken…

Co je podstatné, Plzeň se přes tři protivníky potřebuje dostat alespoň do skupiny Konferenční ligy. V ní by podle zatím neoficiálních zpráv mělo být možné vydělat zhruba tolik peněz, jako tomu dosud bývalo v Evropské lize, zatímco v ní by snad UEFA měla vylepšit odměny zhruba o 20 procent.

Plzeň každopádně potřebuje skupinu stůj co stůj, protože už dvě sezony žádnou nehrála. A i když Adolf Šádek každoročně vyprávěl, že evropské peníze Viktoria nepotřebuje, že to jsou jen jakési peníze navíc, všichni věděli, že neříká tak úplně pravdu. Finanční rezervy jsou pryč, podle některých ohlasů ze zákulisí má Viktoria už teď problémy s cash flow.

Každopádně už Adolf Šádek nejspíš nebude mít prostor k tomu, aby z nějakého sentimentu dál prodlužoval smlouvu Davidu Limberskému, rozhodně ne ve stejném finančním objemu jako dosud.

Proti Baníku se gólově přihlásil Zdeněk Ondrášek, ale spolu s gólem proti Příbrami šlo o jeho první ligové trefy od ledna. Je vysoce nepravděpodobné, že by hrdina někdejšího slavného vítězství nad Anglií jel zakrátko na Euro. Spíš ho asi čeká návrat do Wisly Krakov.

Za 32letého borce už asi Viktoria každopádně žádnou „raketu“ nezinkasuje, spíš bude ráda, když se zbaví jeho platových požadavků. Solidně lze bezpochyby zobchodovat 25letého Lukáše Kalvacha. A zajímavé bude pozorovat další osudy stopera Jakuba Brabce, jehož představy o výši platu už se s plzeňskými zjevně také rozcházejí. A navíc je tenhle pán po mém soudu na hřišti nespolehlivost sama. Takže jsem vážně zvědav, co s ním bude dál. Idea, že by mohl po čase zase zakotvit ve Spartě, kde ho před pár lety Tomáš Rosický za požadované peníze nechtěl, zato Pavlu Vrbovi teď možná Brabec sympatický bude, tedy možná ještě přinese další bizarní pokračování.

V českém fotbale je zvykem zobchodovat všechno, tedy i vliv. A tak možná není od věci spekulace, že Adolf Šádek údajně dostal nabídku půjčky několika desítek milionů korun pro Viktorii, když odstoupí z kandidatury na pozici českého místopředsedy FAČR a uvolní tento prostor Martinu Malíkovi. Když tak neučiní, může samozřejmě přetahovaná těchto dvou prospět Vladimíru Šmicerovi, který už odložil své předsednické ambice. Nejvíc šancí dostat se do výkonného výboru FAČR by měl každopádně coby člen za české okresy a kraje, protože v tomto segmentu je jeho F-evoluce náležitě silná. Místopředsednická role by mu slušela, ale tady je potřeba počítat i s hlasy z ČFL, českých divizí a českých profiklubů. A tady už se podpora může docela tříštit.

Adolf Šádek každopádně paralelně zastává i roli místopředsedy Ligové fotbalové asociace, která se sice navenek jeví jako one man show předsedy Dušana Svobody, ale zákulisní hlasy se shodnou, že na tomto poli Šádek uplatňuje obrovský vliv.

Že by Příbram a Brno zůstaly? To snad ne!

V příštích dnech bude zajímavé sledovat, jak se vloží do záležitosti, o níž se skoro zdráhám psát. Ale v průběhu víkendu ke mně zvěst o ní připlavala postupně z tolika míst, že to bohužel vypadá, jako by se jí někdo opravdu vážně zabýval.

Chci věřit, že je to jen fáma a oficiální místa to (zatím) tvrdí také. Ale spekuluje se dost hlasitě o tom, že by liga zůstala navzdory všem dosavadním proklamacím osmnáctičlenná, aby se nemusel hledat nový model nadstavby, ve které po zúžení kvóty českých pohárových zástupců, k němuž dojde napřesrok, ztratila smysl tzv. prostřední skupina. To když 6 týmů hrálo o titul, 4 o možnost vyzvat soupeře v boji o evropský pohár a 6 o záchranu.

Varianta hrát místo toho nadále osmnáctičlennou ligu je prý obzvláště populární zejména na Brněnsku, protože vychází z toho, že by tedy nyní sestoupila jen Opava, kterou by nahradil Hradec Králové. A Příbram se Zbrojovkou by zůstaly v nejvyšší soutěži.

Obecně mi sice 18členná liga přijde pro vygenerování většího počtu zápasů jako lepší varianta než trochu umělé hrátky s nadstavbami. Ovšem za podmínky, že by něco takového bylo jasné už od začátku soutěže. A ne že si prakticky po jejím dohrání začne někdo vymýšlet jakési kejkle a úhybné manévry, aby v soutěži navzdory sestupu nakonec zůstal.

Ano, loni nikdo nesestupoval a soutěž se rozšířila, protože do ní zasáhla pandemie covidu-19 a trable s karanténami. Aktuální ročník se teď ale podaří zdárně dokončit, k odehrání kompletního programu schází jediné kolo a žádné speciální vnější vlivy, které by jakákoli další zvěrstva týkající se úpravy formátu ospravedlňovaly, prostě nejsou na scéně.

Proto chci pevně věřit, že jen slyším trávu růst a že tyhle poslední odstavce jen zbytečně malují čerty na zeď. Protože v opačném případě by se ze zbytků důvěryhodnosti ligy stal trhací kalendář.

Reklama

Související témata:

Doporučované