Hlavní obsah

Google zakázal českou hru o heydrichiádě. Vadí mu nacisti

Foto: Attentat 1942

Hra vznikala za spolupráce s historiky z Akademie věd České republiky, lze ji použít i jako edukativní materiál.

Reklama

Google zakázal českou hru Attentat 1942 na své platformě Google Play ve čtyřech státech. Firmě vadí, že naučná hra zobrazuje nacisty. Tvůrci se ale brání, povolení získali i v Německu. České zastoupení Googlu situaci již řeší.

Článek

Jedná se o jedno z nejsilnějších období novodobé české historie: období po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Čeští vývojáři z Charles Games se rozhodli podat svědectví o hrůzách z doby okupace prostřednictvím hry Attentat 1942.

Google ale hru zakázal. Byli v ní totiž nacisté, jak napsala společnost ve vysvětlujícím e-mailu vývojářům. O mail se lidé z Charles Games podělili na svém twitterovém účtu.

I když na platformě Steam je hra již od podzimu roku 2017, vývojáři se rozhodli vytvořit i verzi hry pro mobilní telefony. Tu však Google zakázal v Rakousku, v Německu, v Rusku i ve Francii. Attentat 1942 by ale šlo velmi těžko označit za jakkoliv propagující nacismus a jeho hrůzy. „Attentat 1942 je historicky přesná adventura, která vypráví dějiny očima obyčejných lidí,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy Ondřej Trhoň z Charles Games.

Německé povolení

Zákaz je kuriózní také z jiného pohledu. Firma Charles Games v minulosti získala souhlas k publikování své hry na německém herním trhu, který je notoricky známý svými tvrdými pravidly. V zemi se totiž nesmí objevit ani znak nacismu, hákový kříž, a proto často vývojáři vytvářejí alternativní verzi hry, kde jsou svastiky nahrazeny jinými symboly.

Češi svůj souhlas dostali v bizarním příběhu, kdy vyhráli na festivalu A Maze prestižní cenu za nejlepší hru, ale festival se uskutečnil v Berlíně, a tudíž zde svoji hru nemohli ani ukázat. Přes strastiplnou cestu, kterou Ondřej Trhoň popisuje v blogu na webu Gamasutra, nakonec vývojáři z Charles Games získali i povolení pro německý trh, které jim udělil německý regulační úřad USK.

Také společnost Apple nejdříve hru odmítla, ale po odvolání změnila své rozhodnutí, zatímco Google nikoliv. „Očekávali jsme, že se nějaké problémy vzhledem k obdobným tahanicím s počítačovou verzí možná objeví. Mysleli jsme ale, že stejně jako v případě Applu se po odvolání vše vyřeší. Doufali jsme, že to Googlu vysvětlíme,“ popisuje Trhoň.

Zásah českého Googlu

„S podporou Googlu jsme na mrtvém bodě. Dvakrát jsme se jim pokoušeli vysvětlit, že nerozumíme, proč konkrétně vadí v naší hře odkazování či zmiňování nacismu. Neúspěšně,“ říká Trhoň. Povedlo se jim alespoň navázat spojení s českým zastoupením Google.

Americký technologický gigant dle slov české tiskové mluvčí Alžběty Houzarové situaci řeší, ale je teprve na úplném počátku cesty. Kvůli mezinárodní povaze problému se může celá záležitost prodloužit. „Spojili jsme se přímo s vývojáři hry Attentat 1942, vyžádali si dodatečnou dokumentaci a nyní toto rozhodnutí s mezinárodním Google Play týmem přezkoumáváme,“ řekla Seznam Zprávám Houzarová.

„Jsme opatrně optimističtí, ale nic není rozhodnuto. Hru tak jako tak za týden vydáme, ale pokud nebude dostupná v Německu, Rakousku, Francii a Rusku, bude to velká rána,“ dodává Ondřej Trhoň.

Svoboda a odsun

Charles Games je společný projekt Filozofické fakulty a Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, v současnosti propojený i s Ústavem pro soudobé dějiny Akademie věd ČR. Právě díky tomu mohla vzniknout historicky přesná hra Attentat 1942, kterou lze dokonce využívat i jako učební pomůcku ve školních lavicích.

Ve verzi pro počítače získávala jednu výbornou recenzi za druhou a řadu ocenění. Na vytvoření verze pro mobilní zařízení i tablety tým strávil půl roku. Vytváří však i další projekty: na nejbližší hru Svoboda 1945 se fanoušci mohou těšit již ve třetím čtvrtletí letošního roku. Bude se točit kolem německého odsunu po konci druhé světové války a kolektivizace.

Reklama

Doporučované