Hlavní obsah

Haiťané se pokusí napočtvrté zvolit nového prezidenta. I tentokrát jsou obavy z manipulace

 

Reklama

Loňský pokus o zvolení nového prezidenta Haiti skončil masivními protesty a anulací výsledků. Obavy z podvodů doprovází i nadcházející volby – letos již dvakrát přeložené.

Článek

O funkci haitského prezidenta se uchází 27 kandidátů. Dva největší favorité se měli utkat ve druhém kole prvního pokusu. To se ale nekonalo. Opoziční kandidáti a řada aktivistů označila volby za zmanipulované ve prospěch kandidáta vládnoucí strany.

Ani tentokrát se neočekává, že by některý z favorizovaných kandidátů vyhrál volby nadpoloviční většinou hlasů hned v prvním kole. Zda půjdou Haiťané k volebním urnám znovu, se dozví až osm dnů po volbách.

Mezi lidmi navíc vyvolává obavy situace na jihu země. Právě jižní pobřeží zasáhl v říjnu hurikán Matthew a mnozí lidé přišli o všechen majetek, včetně osobních dokladů.

Mezi favorizovanými kandidáty nedělních voleb jsou přesně ti, kteří se měli utkat ve druhém kole prvního pokusu o volbu. Jovenel Moise, kandidát vládnoucí strany bývalého prezidenta Michela Martelly, získal v loňských volbách bezmála 33 procent hlasů. Jude Célestin, kandidát opozice, se umístil na druhé pozici s 25 procenty.

Moise je politický nováček a dosud se živil především exportem banánů. V prezidentské kampani, která skončila v pátek, ho veřejně podporoval i bývalý prezident Martelly. Moise se stejně jako Martelly prezentuje jako člověk s nevšedním přístupem k politice a především jako syn chudých rolníků.

Moise na svém Twitteru uveřejnil průzkum, podle kterého by se měl novým haitským prezidentem stát už po první volbě. Jeho úhlavní rival Célestin by podle výsledků nezískal ani polovinu podpory, co Moise.

Célestin se v minulosti již v politických kruzích pohyboval. Ve své kampani chtěl voliče zaujmout plánem potírat korupci ve vysoké haitské politice. Studoval ve Švýcarsku, má zkušenosti z podnikání. Tvrdí, že je nejkvalifikovanější kandidát pro to, aby vyvedl haitskou ekonomiku ze současné mizerné situace a zemi zajistil politickou stabilitu.

Opoziční kandidát Célestin na svém Twtitteru vyjádřil podporu Američanům a nově zvolenému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

Haiti má od února pouze prozatímního prezidenta. Jedna z nejchudších zemí světa se zmítá v částečném bezvládí již rok. Výsledek prvního kola prezidentských voleb, které proběhly v říjnu 2015, byly anulovány kvůli masivním podvodům. Nové volby měly proběhnout v dubnu, to se ale nepodařilo. Podzimní termín nových voleb musely úřady posunout kvůli hurikánu Matthew, který zemi zasáhl v říjnu. Očekává se, že k volebním urnám dorazí třetina z šesti milionů oprávněných haitských voličů.

Reklama

Související témata:

Doporučované