Hlavní obsah

Statisíce lidí bez domova a trosky všude. Ostrov ničí zemětřesení i krize

Foto: Profimedia.cz

Záběry z města Les Cayes.

Reklama

Víkendové devastující zemětřesení na Haiti překonalo hranici dvou tisíc obětí. Nastalá humanitární krize jen prohlubuje politickou nejistotu po zavraždění prezidenta Moïseho.

Článek

„Země je fyzicky i mentálně zničená,“ řekl ve středu haitský premiér Ariel Henry. Zemětřesení o síle 7,2 stupně Richterovy škály víceméně zničilo část jihu země a mnoho oblastí odstřihlo od dodávek energie, vody i pomoci. Bezprizorních je momentálně na Haiti asi 600 tisíc lidí.

Novinářům britské stanice BBC se podařilo dostat do vesnice Marceline, která stále čeká na pomoc státu. Zatím marně. Z vesnice pochází i Marie Rose, která o víkendovém zemětřesení přišla o patnáctiletého syna Kellyho. V sobotu ráno, těsně před tím, než se země začala třást, se Kelly na poslední chvíli vrátil domů, protože si chtěl nabít telefon. Spadla na něj zeď.

Štěstí měla rodina Haiťanky Margaret, které se i s jejími osmi dětmi podařilo přežít pád vlastního domu jen s drobnými zraněními. Jejich domov je ale zcela zničený. „Musím křičet, abych se dočkala pomoci vlády, nebo jsme tu zanecháni smrti?“ zoufá si Margaret novinářům.

Situaci ještě zhoršilo tamní se zemí srovnané zdravotnické centrum, zničené jsou i veškeré zásoby materiálu a léků, které v něm byly uložené. Marceline se navíc nachází dost vysoko nad mořem a v noci tu výrazně padají teploty. Lidé z rozbořených domů často nemají kde přespat.

Záchranné práce ke všemu zkomplikovaly i silné deště, jež doprovázely tropickou bouři Grace, která na ostrov Hispaniola udeřila.

Základní potřeby, jako je voda, jídlo a pomoc záchranářů, je však do vesnic typu Marceline téměř nemožné dostat. Političtí představitelé zkrátka nejsou schopni pomoc zkoordinovat. Haiti se totiž stále zmítá v politickém chaosu po červencové vraždě prezidenta.

Přesto premiér Henry tvrdí, že nechce opakovat rok 2010, kdy Haiti postihlo obdobně zničující zemětřesení a země měla i podobné problémy s poskytnutím pomoci. Tehdejší vládu navíc vinili z toho, že nepředala finanční dary potřebným.

Haiťanům se aktuálně ze zahraničí snaží pomoc například Spojené státy americké. Zakladatel zdravotnického projektu na Haiti Barth Green řekl agentuře AP, že doufá, že americká armáda založí v zasažené oblasti polní nemocnici. „Místní nemocnice jsou zničené, operační sály nejsou použitelné, zároveň pokud postavíte stany v době hurikánů, mohly by uletět,“ připomíná Green.

Na Haiti míří další mezinárodní pomoc. OSN uvolnila osm milionů dolarů ze svého fondu pro mimořádné události, Evropská unie zašle na Haiti tři miliony eur. Na Haiti vyrazil také mezinárodní tým expertů, jehož součástí jsou i dva příslušníci českého hasičského sboru. USA v úterý ohlásily, že vyšlou osm helikoptér, jež mají pomáhat s vyprošťovacími pracemi. Jídlo a léky zaslaly také okolní země.

Podle seismoložky Susan E. Houghové, kterou oslovily The New York Times, je sobotní zemětřesení jasně propojené s tím v roce 2010. „Je to dominový efekt,“ popisuje, že zjednodušeně řečeno energie vyvolaná jedním zemětřesením vyvolává další. Nedá se však odhadnout, kdy a kde přesně se bude zem třást dál. Podle Houghové byli seismologové dlouhodobě znepokojeni situací na Haiti po zemětřesení před jedenácti lety.

Reklama

Doporučované