Hlavní obsah

Hamáček a spol. se vracejí k Zemanovi. Najali si autora jeho kampaní

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Producent muzikálů Oldřich Lichtenberg má pro ČSSD pracovat na kampani ke krajským volbám.

Reklama

Producent Oldřich Lichtenberg Seznamu potvrdil, že už se dohodl s předsedou ČSSD Hamáčkem na spolupráci na kampani ke krajským volbám.

Článek

Sociálním demokratům bude v kampani pro krajské volby v příštím roce pomáhat nekorunovaný král českých muzikálů a spolumajitel Divadla Broadway, producent Oldřich Lichtenberg.

On sám to Seznamu potvrdil s tím, že se s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem dohodl už asi před měsícem. „Dělám jim něco jako koordinátora nápadů. Zatím to nemá vnější výstupy, domlouváme se na kontaktech,“ popsal svou nynější roli Lichtenberg.

„Je to přátelská pomoc za symbolické peníze,” dodal.

Oldřich Lichtenberg je v Lidovém domě známé jméno. Podílel se na kampaních v letech 1996 a 1998, když vládl Lidovému domu Miloš Zeman, a v obou zmíněných volbách uspěl. V roce 1996 ČSSD dosáhla na nečekaně dobrý výsledek (Miloš Zeman se pak stal předsedou Sněmovny) a o dva roky později už strana nakráčela jako vítěz rovnou do Strakovy akademie.

Právě díky minulým úspěchům pak podle šéfa strany Jana Hamáčka po Lichtenbergovi sociální demokraté sáhli. „Je to důkaz, že bereme krajské volby vážně, a ČSSD udělá vše pro to, abychom uspěli,“ sdělil Seznamu.

Ještě v časech Jiřího Paroubka „dodával“ producent Lichtenberg na mítinky socialistů známé tváře ze svých muzikálů. „Naposledy jsem jim pomáhal před osmi roky s kampaní do Senátu,” uvedl pro Seznam.

V té době ČSSD měnila strategie vedení předvolební kampaně a Lidový dům začal ustupovat od velkých koncertů s Michalem Davidem v čele. Lichtenberg, který se jmenovaným hitmakerem dosud podniká, nyní dopředu říká, že Michal David se do kampaně určitě nezapojí.

Zajímavé jsou ale i jiné Lichtenbergovy vazby. Producent například v posledních letech spolupracoval s Milošem Zemanem, kterému organizoval hradní plesy.

Zná se i s předsedou ANO a premiérem Andrejem Babišem, s nímž léta bezprostředně sousedil v Průhonicích. „Známe se, tykáme si, máme vedle sebe hospody, podpořil mi Čas růží,“ líčil Hospodářským novinám před dvěma lety.

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Producent Lichtenberg s Andrejem Babišem.

Poslanec ČSSD Petr Dolínek pak letos na jaře navrhoval Oldřicha Lichtenberga na státní vyznamenání. „V roli producenta v oblasti kultury jde v České republice o unikátní osobnost,” vysvětloval svou aktivitu.

Lichtenberg se k sociální demokracii vrací ve chvíli, kdy se kdysi úspěšná strana potýká s jedním volebním neúspěchem za druhým. Naposledy při letošních evropských volbách vypadli čeští socialisté z europarlamentu, a tak nadcházející krajské volby jsou pro ČSSD poměrně klíčové.

Udržení se na hejtmanstvích totiž chápou jako slušný odrazový můstek pro další setrvání v parlamentní politice. Poslední průzkum veřejného mínění jim přisuzuje 7,5 procenta podpory.

Reklama

Doporučované