Hlavní obsah

Hamáček mě pozval, tak jsem za ním přijel, odpověděl Zeman před rezignací

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman oznámil vládě, že rezignuje na svou funkci k 30. červnu.

Reklama

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který dnes vládě zaslal svou rezignaci, byl jedním z účastníků diskutované schůzky s vicepremiérem Janem Hamáčkem těsně před jeho plánovanou cestou do Moskvy a před oznámením kauzy Vrbětice.

Článek

Den před rezignací odpověděl Seznam Zprávám na dotaz, jak svoji účast na schůzce u vicepremiéra ve společnosti šéfů bezpečnostních složek vidí.

„Myslím, že je v pořádku, když se představitel veřejné žaloby účastní jednání na pozvání ministra vnitra. Na schůzku jsem jel, protože jsem byl pozván,“ uvedl k tomu, že byl jedním z pozvaných na jednání, kde se mluvilo o ruském útoku a chystané cestě vicepremiéra do Moskvy.

Jan Hamáček se tam ve čtvrtek 15. dubna – v době, kdy už druhý týden disponoval tajnými informacemi o zapojení ruských špionů do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích – o této zahraniční cestě radil se zástupci dvou tajných služeb, s policejním prezidentem, s velvyslancem v Moskvě a právě s nejvyšším státním zástupcem.

Pavel Zeman, který na jednání přijel až ke konci, zde prezentoval odborný názor, že trestní řízení v kauze Vrbětice může vzhledem k okolnostem (pachatelé jsou cizí státní příslušníci, které nebude chtít Rusko vydat ke stíhání) skončit odložením.

„Odložení trestního stíhání je zákonem předpokládaný postup, například když sice dojde ke spáchání trestného činu, máte podezřelého, ale nemůžete ho pro jeho nepřítomnost vyslechnout či činit vůči němu jiné procesní úkony, kdy tato možnost může při nedostatku mezinárodní justiční spolupráce nastat,“ vysvětlil Pavel Zeman přede dvěma týdny.

Tehdy Seznam Zprávy připravovaly článek o tom, že vicepremiér Hamáček chtěl vycestovat do Ruska navzdory informacím o zapojení ruských špionů do teroristického činu na území českého státu, respektive že podle informací Seznam Zpráv plánoval nabídnout ruské straně možnost uhlazení případu výměnou za dovoz milionu vakcín Sputnik V a pozvání Vladimira Putina do Prahy.

Státní zástupce Martin Malůš, který na případ Vrbětice dohlíží, neskrýval překvapení, že šéf žalobců byl na setkání informovat o možnosti kauzu s mezinárodním přesahem odložit. „Tohle jeho vyjádření neznám,“ řekl žalobce Malůš pro Seznam Zprávy. „To není vyjádření, které by do toho nějak zapadalo,“ dodal.

Nejvyšší státní zástupce pak při nynějším dotazu Seznam Zpráv, zda své vyjádření prezentované na schůzce s Janem Hamáčkem a dalšími konzultoval s dozorovým státním zástupcem, odpověděl: „Stanovisko ve vztahu k odložení věci vyplynulo z předcházejících debat s dozorovým státním zástupcem.“

Účastníci setkání podle informací Seznam Zpráv přesvědčovali Hamáčka, v té době působícího ve dvojroli ministra zahraničí a ministra vnitra, aby kvůli kauze Vrbětice od cesty do Moskvy upustil.

Po zveřejnění článku na Seznam Zprávách se v této věci rozjelo i policejní vyšetřování, na Pavla Zemana se kvůli postupu včetně mediálního vystupování rozhodla podat kárnou žalobu ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

„Zcela určitě porušil zákon… Překračuje kompetence dané zákonem. Podle zákona neměl (Pavel Zeman) v té věci vůbec vystupovat. On není ani dozorovým, ani dohledovým státním zástupcem. Pasoval se do role jakéhosi generálního prokurátora,“ uvedla pro Právo Benešová.

Podle premiéra Andreje Babiše ale kárná žaloba není možná, s Benešovou o tom už jednal, uvedl server Lidovky.cz. „Jsem přesvědčen, že k podání kárné žaloby není možné přistoupit. Pavel Zeman byl na schůzky přizván. A to i na jednání vlády z důvodu záštity dané instituce. Nikdy se neřešil trestní spis,“ řekl ve čtvrtek webu Babiš.

Reklama

Doporučované