Hlavní obsah

Hamáček nevysvětlí, proč chtěl jet do Moskvy. „Nevidím k tomu důvod,“ uvedl

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Jan Hamáček.

Reklama

aktualizováno •

Už popáté se vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) omluvil ze zasedání Senátu k Vrběticím. Senátoři dnes ale vyslechli ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace Marka Šimandla.

Článek

Bezpečnostní výbor se zabývá okolnostmi chystané cesty Hamáčka do Moskvy. Svou absenci Hamáček zdůvodnil probíhajícím šetřením. Pro iRozhlas.cz však posléze napsal, že nepovažuje za nutné do horní komory chodit. Vysvětlit tak celou záležitost senátorům vůbec neplánuje.

„Bohužel musím v záležitosti projednávaného bodu 6) ‚Vrbětice a dopady na bezpečnost České republiky‘ opakovaně konstatovat, že nemohu, a to z důvodu probíhajícího vyšetřování, sdělovat žádné informace, a proto se jednání výboru nezúčastním,“ napsal Hamáček do omluvenky, kterou zaslal 10. září do Senátu a kterou má iRozhlas.cz k dispozici.

„Veškeré odpovědi týkající se Vrbětic jsem sdělil příslušným výborům Sněmovny i vyšetřovatelům policie,“ napsal Hamáček portálu v SMS zprávě. Současně dodal, že vláda podléhá kontrolní pravomoci Poslanecké sněmovny, nikoli Senátu.

Na otázku, zda to znamená, že do horní komory k Vrběticím nikdy vypovídat nepřijde, odpověděl Hamáček následovně: „Nevidím k tomu důvod.“

Senátoři ze zahraničního výboru se chystají vicepremiéra Jana Hamáčka přesto pozvat znovu. Chtějí například, aby jim vysvětlil, proč chtěl odjet na zahraniční cestu do Moskvy a jednat tam o nákupu vakcín Sputnik V a pořádání summitu Biden-Putin v Praze, když už disponoval informacemi o výbuších ve Vrběticích.

„My si rádi pozveme pana Jana Hamáčka, i kdyby to měl být už v té době jenom bývalý vicepremiér,“ prohlásil předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer. Ten stále věří, že vicepremiér na jednání jednou dorazí. V omluvném dopisu, který do Senátu Hamáček poslal, není prý zmínka o tom, že by se senátory mluvit nechtěl.

Podle člena zahraničního výboru senátora Václava Lásky je ale důležité, aby se k plánované cestě do Moskvy vyjádřil právě především vicepremiér Hamáček. „On jediný totiž tvrdí něco jiného. Ti ostatní jsou všichni ve shodě, takže u něj jsem zvědav, co bude říkat,“ uvedl Láska.

Z dnešního jednání se už podruhé omluvil i policejní prezident Jan Švejdar. Podle Fischera zdůvodnil svou absenci, stejně jako Jan Hamáček, probíhajícím policejním šetřením. I jeho budou senátoři zvát znovu.

„Čím dříve policejní prezident generál Švejdar bude moci přijít, tím lépe. Čím dříve vicepremiér Jan Hamáček bude moci mezi nás přijít, tím lépe. Protože mám za to, že když bychom tenhle stav udržovali delší dobu, tak neprospíváme důvěře občanů České republiky v to, že tady někdo vládu kontroluje a my máme za povinnost vládu kontrolovat,“ řekl Fischer.

Senátoři tak dnes vyslechli jen ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace Marka Šimandla. Jednání ovšem bylo v utajeném režimu a předseda výboru nechtěl jeho výsledky komentovat.

„Můžu obecně říci, že jsme se dozvěděli některé nové věci, a že máme některé nové otázky na naše hosty, které budeme zvát příště,“ uzavřel Fischer.

Plánovanou cestu do Moskvy, kterou překazilo odhalení v kauze výbuchů ve Vrběticích, vysvětloval vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček minulý týden na policii. Mlčenlivosti ho kvůli tomu koncem července zprostil premiér Andrej Babiš (ANO). K obsahu výpovědi se ale vicepremiér odmítl vyjádřit.

Podnětem vyšetřování byla informace Seznam Zpráv, podle které Hamáček chtěl odcestovat v dubnu do Moskvy, aby tam získal vakcíny proti covidu-19 výměnou za informace o vyšetřování výbuchu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Krátce před chystanou cestou premiér Andrej Babiš (ANO) a Hamáček zveřejnili, že za výbuchy stáli podle českých bezpečnostních složek příslušníci ruské vojenské tajné služby GRU.

Reklama

Doporučované