Hlavní obsah

Hamilton podpořil teorii o zlých úmyslech Gatese s vakcínou. Prý omylem

Foto: Profimedia.cz

Nadace Gatesových už dala na vývoj vakcíny proti koronaviru 350 milionů dolarů.

Reklama

Britský pilot formule 1 Lewis Hamilton na Instagramu sdílel video, kde Bill Gates klidní obavy z vedlejších účinků vakcíny proti koronaviru s popiskem, který jasně naznačuje, že jde o lež. Druhý den video zmizelo a přišla omluva.

Článek

„Nejsem proti vakcíně a nepochybuji, že bude v boji proti koronaviru důležitá, a chovám velký respekt k charitativní práci Billa Gatese,“ vysvětlil na Instagramu svůj přešlap šestinásobný mistr světa a dodal, že „je jen člověk“.

Video, které na Hamiltonově Instagramu s 18 miliony fanoušků nasbíralo asi milion zhlédnutí, sportovec smazal asi 13 hodin po jeho sdílení. Kritikům osočujícím ho ze šíření konspirační teorie vzkázal, že jde o špatnou interpretaci. Hamilton si prý nevšiml, že video obsahuje textovou vložku, která Gatesova slova mírnící obavy z vedlejších účinků vakcíny proti koronaviru de facto označuje za nepravdivá.

Hamilton video podle svého vyjádření sdílel, protože „cítil, že poukazuje na přetrvávající nejistotu ohledně vedlejších efektů vakcíny a toho, jak bude financována“.

Šlo o necelých 13 minut vystřižených z rozhovoru Billa Gatese s moderátorkou CBS News, kde byl mimo jiné tázán, zda považuje vakcínu za bezpečnou, a byl konfrontován i s konspiračními teoriemi o tom, že cílem očkování je očipování lidí a jejich následné sledování. Pod Gatesovou tváří byl v upraveném videu, které sdílel právě i Hamilton, přidán popisek „Pamatuji si, kdy jsem řekl svou první lež“ s vysmátým emotikonem.

28 % Američanů věří, že je chce Gates očipovat

Zakladatel Microsoftu se svou manželkou v rámci nadace Gates Foundation dotuje výzkum vakcín proti koronaviru. Nadace už na tyto účely přispěla částkou 350 milionů dolarů. Když se Gatese moderátorka televize CBS News ptala, co může říct k teorii, že vakcína je vyvíjena za účelem čipování lidí, uvedl, že podobné příspěvky spojované s Gatesem na sociálních sítích jsou považovány za jedny z nejrozšířenějších konspirací o koronaviru vůbec.

Gates odpověděl, že „neví, kde se tato nařčení berou“. Na otázky ohledně rizikovosti vakcíny z hlediska vedlejších účinků svou odpověď směřoval k důvěře v americkou vládní agenturu Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), která bude muset vpuštění vakcíny na trh schválit.

Gates svou podporu vývoje vakcíny proti koronaviru ve studiu vysvětloval asi dva měsíce poté, co vyšel průzkum agentur Yahoo a YouGov. Podle něj 28 % Američanů věří, že Bill Gates usiluje o vývoj vakcíny, aby mohl jejím prostřednictvím očipovat lidi. U republikánů tento poměr činil 44 %, u demokratů 19 % a u nezávislých 24 %.

Samotná CBS tuto a jí podobné teorie přímo označuje za vyvrácené, ke stejným závěrům došla už na konci května například i britská BBC nebo agentura Reuters. Většina takových teorií buď není podložená, nebo se zakládá na údajných prohlášeních Billa Gatese, která dotyčný nikdy neřekl, či překroucených formulacích.

Hamilton v omluvě za sdílení videa uvedl, že si „všiml komentářů u jeho staršího příspěvku ohledně vakcíny proti koronaviru“. Kritici mu vyčítali, že přispívá ke strachu z očkování, který by mohl značně zkomplikovat poslední a očekávanou fázi boje proti pandemii nemoci covid-19.

Reklama

Doporučované