Hlavní obsah

Hana Zagorová, hodná holka. Jak dnes vypadá místo, odkud zazněl legendární Jakešův projev

Z „Jakešova“ kulturního domu, který je zchátralý, bude mateřská školka a dům pro seniory zároveň.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak se z pracovní návštěvy generálního tajemníka ÚV KSČ Miloše Jakeše stal triumf disidentů a odpůrců komunistického režimu.

Článek

Před 29 roky se stala událost, která akcelerovala blížící se pád komunistického režimu. Tehdejší nejmocnější muž v zemi, generální tajemník KSČ Miloš Jakeš, se zesměšnil projevem ke stranickým funkcionářům v Červeném Hrádku v Plzni.

Legrační pasáže „jsme jako kůl v plotě, hodná holka Zagorová“ nebo „bojleři v Maďarsku“ zlidověly. A dozajista pomohly k pádu komunistického režimu.

Reportér Václav Dolejší zjišťoval, jak to dnes vypadá na místě - co bude dál se zchátralým kulturním domem v obci Červený Hrádek, který je dnes coby satelit Plzně baštou pravicové ODS.

Podívejte se, jak vypadaly zprávy v červenci 1989:

Video: Seznam Zprávy

A mluvil také s lidmi, kteří se zasloužili o šíření legendární nahrávky - s tehdejším vedoucím televizního přenosového vozu Antonínem Dekojem a také bývalým disidentem Alexandrem Vondrou, který ji poslal do Rádia Svobodná Evropa.

„Já si myslím, že to mělo veliký význam při tvorbě společenské dynamiky v roce 1989, protože ta nahrávka ukazovala v plné nahotě jednu věc - největší představitel komunistického režimu blábolí,“ vzpomíná dnes Vondra.

Reklama

Doporučované