Hlavní obsah

Harvardský profesor miliardářem. Vyplatila se mu sázka na vývoj vakcín

Foto: https://pixabay.com/

Ilustrační snímek.

Reklama

Závody laboratoří ve vývoji účinných látek proti novému koronaviru probíhají na všech frontách. Akcie podobných společností letí nahoru a právě jejich nákup se vyplácí Timothymu Springerovi, harvardskému profesorovi.

Článek

Koronavirová krize ekonomice rozhodně nepřeje, ale jsou případy, kdy na ní společnosti vydělávají horentní sumy. Příkladem mohou být zisky laboratoří vyvíjejících vakcínu, jež se doslova vřítily na globální trh.

A právě o prudce se rozvíjejících technologiích a šťastné volbě ví své harvardský profesor a akcionář Timothy Springer. Na trzích není žádným nováčkem a podle informací agentury Bloomberg v současné době sklízí ovoce v podobě návratnosti investice neuvěřitelných 17 tisíc procent.

Akademický akcionář

Springer vydělal v roce 1999 zhruba sto milionů dolarů na svém první podniku LeukoSite, který získala Millennium Pharmaceuticals, dnes již obchodní společnost Takeda Oncology. O jeho postupných investicích do dalších společností bylo rozhodnuto.

Jak uvádí technologický web Pulse 2.0, vložil pět milionů dolarů jako součást investice do společnosti Moderna, na které vydělal před dvěma lety zhruba čtyři sta milionů dolarů. Tehdy uvedl pro Bloomberg, že investování je „způsob, jak dosáhnout věcí“. Podle jeho slov bylo jmění příliš velké už předtím, než se stal miliardářem. „Už nějakou dobu jsem pro sebe měl víc než dost,“ řekl Springer v rozhovoru v roce 2018. „Nemám pocit, že potřebuji víc,“ dodal.

Díky svým investicím je známý jako podporovatel lékařských start-upů. Svůj vlastní kapitál vložil do společnosti Editas Medicine zabývající se úpravou genomu, klinické společnosti Selecta Biosciences či biotechnologické společnosti vyvíjející novou generaci orální integrinové terapie Morphic Therapeutic.

Profesor Springer navíc provozuje neziskovou organizaci s názvem Institute for Protein Innovation, která bádá v oblasti využívání proteinové technologie k nalézání účinnějších protilátek. Některé z protilátek objevených touto organizací budou zpřístupněny jako volně dostupné.

V současné době se jeho čisté jmění odhaduje na více než miliardu dolarů, čímž se stal jedním z nejbohatších činovníků na americké akademické půdě.

Akcie laboratoří rostou

Mezi společnosti, které nyní raketově rostou, patří výše zmíněná Moderna, jejíž hodnota po oznámení první vakcíny proti koronaviru a testování na lidech rapidně stoupla o závratných 60 procent. Před půlrokem byla cena akcií pod hranicí sedmnácti dolarů za akcii, nyní se obchoduje za zhruba padesát dolarů, informuje agentura Bloomberg.

Vakcína Moderna mRNA-1273 je totiž jednou z mála, u kterých firmy již oznámily podání lidem. Americké ministerstvo zdravotnictví a sociálních služeb odkleplo na její vývoj přes čtyři sta milionů dolarů. Její závěrečné testování se proto očekává už letos.

Podle serveru Market Insider se může nárůstem pyšnit i společnost Novavax, která spustila vývoj a testování vlastní vakcíny na zvířatech a za stejné období vyskočila přes 19 procent. Pozadu nezůstává ani firma Gilead, která vyvinula experimentální antivirotikum remdesivir, s nárůstem přes sedm procent.

Reklama

Doporučované