Hlavní obsah

V pondělí otevřou papírnictví, obchody s dětským oblečením i zoo

Foto: Unsplash

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Vláda podle ministra průmyslu a obchodu schválila otevření obchodů s dětským oblečením a obuví, papírnictví, farmářských trhů nebo prádelen. Otevřou i zoo a botanické zahrady. Všechny provozovny otevřou v pondělí 12. dubna.

Článek

Papírnictví, obchody s obuví a oblečením pro děti a další obchody by se měly v pondělí 12. dubna otevřít zákazníkům. Informoval o tom v průběhu jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) na svém twitterovém účtu.

„Papírnictví, dětské oblečení a obuv, aby mohli rodiče v klidu poslat své děti do škol. A také čistírny a prádelny, farmářské trhy, zámečnictví, opravny zařízení pro domácnosti nebo prodej náhradních dílů pro auta. Právě schválená uvolnění ekonomických aktivit od 12. 4. 2021,“ napsal Havlíček.

Na večerní tiskové konferenci vlády pak potvrdil i další obchody. „Uvolňujeme i další výjimky, které byly před tvrdším lockdownem, a to odtahy automobilů, prádelny, čistírny, autoservisy, náhradní díly – u všeho jsou myšleno maloobchody,“ vyjmenoval Havlíček. Další služby, které budou moct od 12. dubna otevřít, jsou provozovny pro sjednání geologických prací, zámečnictví nebo různé drobné provozovny oprav a údržby instalací strojů a zařízení pro domácnost. Vláda také uvolnila provozovny s prodejem pietního zboží a psychologické diagnostiky.

Všechny vyjmenované obchody a služby mohou mít otevřeno od 6 do 22 hodin. To platí i pro výdejová okénka.

Návštěvníky znovu uvítají i zoologické a botanické zahrady. 12. dubna obnoví provoz ve venkovních prostorech. Naplnit budou smět maximálně 20 procent kapacity. Také to dnes podle ČTK schválila vláda.

Zoologické a botanické zahrady jsou z rozhodnutí vlády v boji proti epidemii koronaviru uzavřené od 18. prosince. Na jaře nesměly fungovat od 13. března do 27. dubna a kvůli druhé vlně epidemie znovu od 9. října do 2. prosince. Provoz byl už dříve v rámci protiepidemických opatření limitován maximálním počtem návštěvníků nebo zákazem vstupu do pavilonů.

Kabinet povolil také provoz farmářských trhů, které se mohou od 12. dubna za splnění přísných podmínek otevřít. Volali po tom především drobní zemědělci, kteří neměli kde prodávat své produkty.

Na tržištích však bude povolen pouze prodej potravinářských výrobků – ovoce, zeleniny, medu, pečiva, masa, vajec a podobně. Stánkaři budou moct prodávat také třeba květiny nebo osivo. „Odstupy mezi stánky musí být alespoň 2 m a v jeden čas na ploše tržiště může být maximálně 1 osoba na 15 metrů čtverečních,“ vysvětlil Havlíček.

Stánky musí být také vybaveny nádobami na dezinfekci. „A není možné na tržištích provozovat stravovací služby a prodávat pokrmy a nápoje určené k bezprostřední konzumaci,“ dodal vicepremiér. Na trzích se také nesmí objevit stoly a místa k sezení.

Vláda dnes jednala o postupném rozvolnění. Kvůli pandemii covidu-19 mohou momentálně fungovat jen vybrané prodejny, jako jsou potraviny, drogerie, optiky či květinářství. Otevření dalších prodejen a služeb, k nimž dojde v pondělí 12. dubna, však ministři za rozvolnění nepovažují.

„Nedochází k žádnému rozvolnění, spíše reflektujeme potřeby při návratu dětí do škol,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Jan Blatný, který zatím nechtěl spekulovat o termínu otevření dalších obchodů a služeb. „Napřed si musíme být jistí, že jsme schopni udržet ve škole studenty,“ uvedl.

Nově budou moct za splnění podmínek přijít i návštěvy do věznic. Ty byly doposud zakázané. Vězeňská služba podle Blatného udělala takové úpravy místností pro setkávání, aby byly bezpečné.

V pondělí 12. dubna zároveň končí nouzový stav a s ním například zákaz cestování mezi okresy nebo zákaz vycházení po 21. hodině či zákaz shromažďování více než dvou osob. I nadále však potrvá povinnost nosit respirátor v obchodech, MHD a dalších vnitřních prostorách či ve venkovních prostorách, kde není možné udržet dostatečné rozestupy.

Reklama

Doporučované