Hlavní obsah

Herec ukazuje, jak se v 50. letech platilo za hereckou kariéru

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Třídílné drama České televize s názvem Herec ukazuje, jak velkou cenou se v 50. letech v komunistickém Československu platilo za hereckou kariéru.

Článek

Hlavním hrdinou snímku je mladý a talentovaný Stanislav Láník v podání Jana Ciny, který by se chtěl stát hercem. Jeho šance ale ovlivňuje kádrový profil - otec zemřel v odboji, matku zabili po sousedově udání za údajnou kolaboraci s Němci. Svého snu o velkém divadle se ale nechce vzdát ani za cenu spolupráce se Státní bezpečností. „Ztotožnění některých postav se nevyhnete,“ uvedl na dnešním setkání s novináři v Divadle na Vinohradech spoluautor scénáře Petr Bok.

Drama, v němž jsou jména smyšlená, ale reálie i charaktery odpovídají divadelní scéně 50. let, již viděli diváci na Letní filmové škole v Uherském Hradišti a na festivalu Finále Plzeň. První ze tří dílů minisérie, která byla nominována na prestižní ocenění Prix Europa, odvysílá ČT1 v premiéře 11. října a předtím 4. až 5. října online v iVysílání ČT.

V dramatu Cina ztvárnil mladého ambiciózního divadelníka, který by se rád dostal mezi profesionály z ochotnického souboru, kde má úspěch zatím spíše v agitačních hrách. Místo herecké kariéry ale nastupuje jako údržbář na univerzitu. StB ho nasadila na tamního profesora matematiky, kterého režim potřebuje získat pro spolupráci.

„Když jsem si to přečetl, říkal jsem si, že je neuvěřitelné, jaká je moje postava svině. Ale pak jsem si uvědomil, že žádná svině se nestane sviní jen tak, je pro to nějaký důvod. Mám pocit, že Stanislav Láník vždycky zvažuje vše pro a proti a často zvolí variantu, která je výhodnější pro něj,“ řekl ČTK Cina.

Sestru Standy si zahrála Jenovéfa Boková. Režisér Peter Bebjak oslovil pro práci i dlouholeté spolupracovníky, kameramana Martina Žiarana, střihače Marka Kráľovského a herečky Emílii Vášáryovou a Elizavetu Maximovou. „V podstatě jsme casting dělat nemuseli, jen kamerové zkoušky, abychom si náš výběr potvrdili,“ podotkl Bebjak.

„Padesátá léta nejsou v našich dějinách samozřejmě jenom o zvěrstvech komunistů a estébáků, jakkoli se v dějepise zmiňuje především toto. Lidé žili i své obyčejné životy, které žijí a musí žít za každého režimu. Bez diskuse ale toto období spadá do temnějších etap našich dějin,“ řekl herec Martin Finger, představitel důstojníka StB.

Režisér Bebjak si za jeden ze svých předchozích filmů Čára o pašování cigaret přes slovensko-ukrajinskou hranici a natočený v české koprodukci odnesl před třemi lety z filmového festivalu v Karlových Varech cenu za režii. Jeho třídílná série Spravedlnost byla oceněna i Českým lvem. V českých kinech měla loni premiéru jeho filmová adaptace mysteriózního slovenského bestselleru Trhlina. U příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu bude příští rok 28. ledna uveden jeho film Zpráva. Zachycuje obdivuhodný čin dvou dvacetiletých kluků, kteří utekli z Osvětimi. Bebjak vystudoval kromě režie i herectví, v roli jednoho z rodičů se objevil ve filmu Jana Hřebejka Učitelka.

Reklama

Doporučované